Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašniki v številkah

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 24. 06. 2022 / 08:29
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Maša
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2023 / 09:02
Novomašniki v številkah
FOTO: Tatjana Splichal

Novomašniki v številkah

V Katoliški cerkvi v Sloveniji smo letos Bogu hvaležni za štiri novomašnike; trije prihajajo iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije.

Njihova povprečna starost je le 25 let in pol. Z razliko od prejšnjih let, ko jih je več stopilo na duhovniško pot tudi po že končani poklicni izobrazbi ali celo zaposlitvi, pa so letos trije šli v bogoslovje takoj po končani gimnaziji (eden je zaključil škofijsko gimnazijo), študijsko smer živilstvo in prehrana pa je že pred vpisom na teologijo dokončal Tadej Pagon. Razlog za nižjo povprečno starost je tudi ta, da letos med novomašniki ni redovnikov, ki so zaradi daljšega pripravljalnega obdobja – noviciata navadno nekaj let starejši.

Duhovniški poklic je pri novomašnikih zorel v družini, ob starših, ki so bili za to odprti. Zelo pomembno vlogo pa so v njihovem življenju imeli tudi zgledi dobrih duhovnikov, predvsem njihovo življenje, bližina ljudem in pogovori z njimi. Sicer pa je na poklic pomembno vplivalo tudi aktivno življenje v župniji: ministranti, zbor, animatorji, ŽPS, mladinska srečanja ...

Rok in Tadej prihajata iz štiričlanske družine, Janez iz...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh