Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O veri in razumu

Za vas piše:
Simon Malmenvall
Objava: 02. 12. 2021 / 12:49
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 12:51

O veri in razumu

Slovenska izdaja temeljnega srednjeveškega filozofskega in teološkega besedila, Bonaventurovega Brevilokvija (Založba Brat Frančišek, 2021)

Slovenska znanost in kultura sta od letos bogatejši za delo, s katerim je končno dostopen eden izmed poglavitnih virov za proučevanje zahodnega srednjeveškega filozofskega in teološkega izročila. Slovenski prevod in kritični komentar Brevilokvija (lat. Breviloquium) se je v primerjavi z drugimi narodi pojavil pozno, a vendarle ob skrbno načrtovani priložnosti, to je 800. obletnici rojstva njegovega znamenitega avtorja. Omenjeno delo predstavlja vrh duhovne in literarne ustvarjalnosti Bonaventure (1221–1274) iz Bagnoregia v srednji Italiji, enega najvidnejših svetnikov zahodnega krščanstva, ki ga je papež Sikst V. leta 1588 razglasil za cerkvenega učitelja.

Bonaventura je Brevilokvij najverjetneje dokončal leta 1257, v prelomnem trenutku svojega življenja, ko je po eni strani užival v uspehih akademske kariere na pariški univerzi, po drugi pa je bil prav tega leta izbran za vrhovnega predstojnika takrat mladega in družbeno priljubljenega reda manjši...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh