Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oblika ne more biti pomembnejša od smotra liturgije

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 08. 03. 2023 / 13:09
Oznake: Cerkev
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2023 / 13:39
Oblika ne more biti pomembnejša od smotra liturgije
Nikolaj Aracki Rosenfeld. FOTO: Tatjana Splichal

Oblika ne more biti pomembnejša od smotra liturgije

V pretekih dneh je precej pozornosti zbudilo dodatno papeževo navodilo v zvezi z bogoslužjem po predkoncilski obliki. S tem dokumentom je papež Frančišek dopolnil svoje apostolsko pismo iz julija 2021 Varuhi tradicije (Traditionis custodes).

V razjasnitev te papeževe ureditve smo se obrnili na p. dr. Nikolaja Arackega Rosenfelda, ki ga je ljubljanski nadškof Stanislav Zore pooblastil, da enkrat mesečno obhaja mašo, kot jo predvidi misal iz leta 1962. Cistercijan p. Nikolaj je asistent katedre za liturgiko na Teološki fakulteti v Ljubljani in član nacionalne liturgične komisije pri SŠK.

Zakaj je bil potreben novi dokument o obhajanju bogoslužja v predkoncilski obliki?

Že 16. julija 2021 je papež Frančišek objavil apostolsko pismo v obliki motuproprija o uporabi rimske liturgije pred liturgično reformo, ki jo je naročil 2. vatikanski koncil, z naslovom Traditionis custodes (Varuhi tradicije). V njem poudarja, da imajo škofje, združeni s papežem, nalogo varovati in braniti izročilo kot enega od virov razodetja. Papežev dokument ni prvi v pokoncilskih letih, ki se ukvarja z vprašanjem liturgične reforme in uporabe liturgičnih knjig izpred koncila. Vsi papeži po 2. vatikanskem cerkvenem zboru so se (sam...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh