Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oči na nebu

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 02. 2023 / 19:15
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2023 / 09:41
Oči na nebu
Polnjenje balona med ameriško državljansko vojno. FOTO: Wikipedia

Oči na nebu

V sredo, 1. februarja, so visoko nad ameriško zvezno državo Montana opazili kitajski vohunski balon. Ameriške oblasti so budno spremljale njegovo potovanje, vendar niso ukrepale, dokler ni dosegel obale Atlantskega oceana. Takrat pa je lovsko letalo F-22 vanj izstrelilo raketo in ga sklatilo na tla. Najmočnejše države sveta rade razkazujejo mišice v zraku, na zemlji in v morju, hkrati pa imajo veliko izkušenj z uporabo vohunskih balonov.

Dne 19. septembra 1783 sta brata Joseph-Michel in Jacques-Etienne Montgolfier v Versaillesu pred kraljem Ludvikom XVI. in njegovimi dvorjani v zrak spustila balon s košaro, v kateri so bile ovca, petelin in raca. V naslednjih osmih minutah je balon preletel tri kilometre in tako mehko pristal, da se živalim ni zgodilo nič hudega. Dne 21. novembra 1783 je napočil tudi čas za prvi polet balona s človeško posadko. Učitelj Jean-Francois Pilatre de Rozier in markiz Francois Laurent d'Arlandes sta se dvignila nad strehe pariških stavb in ostala v zraku 25 minut.

Od Evrope do Afrike

Komaj enajst let pozneje so balon prvič uporabili na bojišču. Dne 26. junija 1794 so se Francozi pri belgijskem mestu Fleurus spopadli s koalicijo Habsburžanov, Nizozemcev in hannovrske kraljevine. Za opazovanje sovražnika so v zrak spustili tudi balon, vendar to ni vplivalo na potek bitke. Francoski poveljnik je bil celo prepričan, da je novost neuporabna. Toda v naslednjem stoletju se je...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh