Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Gornje Radgone do Petanjcev

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 18. 05. 2022 / 06:45
Oznake: Prosti čas
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 13:28
Od Gornje Radgone do Petanjcev
Pot ob Muri je široka in polna zelenja. FOTO: Andrej Praznik

Od Gornje Radgone do Petanjcev

V minulih letih smo se na straneh Družine že večkrat sprehajali ob Muri. Nazadnje smo šli iz Gornje Radgone do mosta za pešce in kolesarje pri Črncih, tokrat pa smo jo mahnili v nasprotno smer, ob reki navzdol. Mura je na tem območju še vedno regulirana in večinoma stisnjena v ozko strugo, vendar je ob njej kljub temu več zanimivih kotičkov. Ravna pot pa je sproščujoča, čeprav ne najkrajša.

Mura izvira v Radstadtskih Turah v avstrijski zvezni deželi Salzburg. Od tam teče na vzhod do mesta Bruck an der Mur, kjer se obrne navzdol ter severno od Šentilja postane mejna reka med Avstrijo in Slovenijo. Po meji teče skoraj do Radencev, nato preko Murskega polja doseže Hrvaško, kjer se pri Legradu izliva v Dravo. Skupno je dolga 438 kilometrov.

Največje slovensko naselje ob Muri je Gornja Radgona, ki je imela v začetku lanskega leta 3.103 prebivalce. Iz starega dela mesta blizu mosta čez Muro, kjer je Turistično-informacijski center, krenemo mimo trgovin do rečnega brega. Ob protipoplavnem zidu hitro prispemo na konec naselja. Tam stojita tabli, na katerih lahko preberemo vrsto zanimivosti o Muri in rešimo kviz o njej. Med drugim izvemo, da so prve večje posege v strugo Mure na območju Slovenije izvajali že v 16. stoletju. Sistematični posegi pa so se začeli po letu 1750, ko je Avstrija zaradi razvoja trgovine namenila več pozornosti plovnim rečnim potem. Pri urejanj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh