Zapri
Iskanje

Od velike do male maše

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 14. 09. 2022 / 10:22
Oznake: Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2022 / 07:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od velike do male maše

Od velike do male maše
Avtorica komentarja je Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal
Pri sporih, aferah, ki se dogajajo v naši družbi, moramo, če jih želimo razumeti, preseči uveljavljen politični pogled levica-desnica. To se posebej jasno kaže ob zadnji aferi Fotopub, v katero jo vpleten del kulturno-umetniškega kroga, ki se ima ne samo za uglednega, marveč tistega, ki postavlja standarde v moderni umetnosti.

Dejstvo je, da gre za privilegirano visokomeščansko – buržoazno družbo, družbo, ki se obrača za kapitalom; ker pa je politična oblast pri nas (razen kratkih prekinitev) leva, so pač levi, saj se napajajo iz državnih virov. Afera o spolnih zlorabah, tudi zelo mladih deklet, deviantnih spolnih praksah, prepojenih z drogami, jih je zadela v jedro. S samomorom njihovega skorajda kultnega umetnika Romana Uranjeka so izgubili guruja. Naenkrat je ta nedotakljiva družba delno razgaljena, ranjena. Vemo, kaj naredi ranjena žival – vse, da se zaščiti, da preživi. Prav to dela le-ta. Vse, da afero potisne pod preprogo (v svoji samovšečnosti se ne zavedajo, da se pod preprogo stvari kopičijo in bodo nekoč še z večjo silo udarile na plan; po navadi to žal predolgo traja).

Naenkrat je ta nedotakljiva družba delno razgaljena, ranjena.

Praznik Marijinega vnebovzetja ali velika maša je bil na vrhuncu poletja, ko smo polni radosti in upanja romali v domače ali sosednje romarske kraje. Zahvaljevali smo se naši Priprošnjici. Že kmalu je izšla žaljiva naslovnica Marije Pomagaj na Brezjah, vse v imenu kulture. Soavtor, član skupine Irwin Roman Uranjek, je kmalu zatem naredil samomor. Sledila je že omenjena afera Fotopub, v mariborskem mestnem parku je mlad fant s sekiro in nožem, menda zaradi ljubosumja, tako hudo poškodoval dekle, da ga policisti obravnavajo kot poskus umora … Na malo mašo, praznik Marijinega rojstva, smo se lahko samo še zatekli k Mariji, da nas ohrani in obrani s svojo materinsko roko.

Smo v družbi nihilizma, družbi, kjer pravna država ne deluje, ne spoštujemo pravic posameznika, vrednote preziramo, nimamo niti pravega feminizma. V zadnjih letih je bilo kar nekaj odmevnih primerov spolnega nadlegovanja z zlorabo moči, v katere so bili vpleteni nekateri politiki, profesorji. Dva sta izgubila službo, v glavnem pa sodnega epiloga ni bilo. Kje je tu tako velikokrat izrečena ničelna toleranca do spolnega nasilja?

Smo v družbi nihilizma, družbi, kjer pravna država ne deluje, ne spoštujemo pravic posameznika, vrednote preziramo, nimamo niti pravega feminizma.

Spomnimo se afere, povezane z ljubljanskim županom, ki naj bi v zameno za domnevne spolne usluge priskrbel službo neki farmacevtki. Podporo letošnji, že peti kandidaturi za župana Ljubljane mu je dala tudi stranka Svoboda in njena podpredsednica Urška K. Zupančič, ki je na novinarsko vprašanje, ali Jankovića podpira, odgovorila: »Nimam zadržkov, presoji dr. Goloba zaupam.« Za kaj že si je potem za ustanovno sejo državnega zbora obula rdeče čevlje z visoko peto? Kakšno samostojnost v razmišljanju s tem kaže – slepo zaupati moškemu, avtoriteti? Obleka očitno ne naredi človeka.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh