Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili staro poslikavo

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 12. 10. 2022 / 06:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 13:01
Odkrili staro poslikavo
Blagoslov obnovljenega in restavriranega oltarja v Šenčurju, Župnija Šenčur, Stanislav Zore, Urban Kokalj. FOTO: Janko Žibert

Odkrili staro poslikavo

V Šenčurju blagoslovili restavriran glavni oltar sv. Jurija.

Na predvečer praznika farnega žegnanja v soboto, 8. oktobra, je ljubljanski nadškof Stanislav Zore v Šenčurju blagoslovil restavriran oltar sv. Jurija. Restavratorsko-konservatorska dela so trajala leto in pol, med delom pa so naleteli na dve veliki presenečenji, ki sta oltar postavili na zemljevid vidnejših baročnih oltarjev v Sloveniji: podpis Petra Janežiča, najvidnejšega gorenjskega kiparja poznega baroka, ter odkritje baročne poslikave na ostenju prezbiterija za oltarjem, ki jo pripisujejo cenjenemu baročnemu slikarju Francu Jelovšku.

S prenovo so oltarju vrnili bolj prvotno obliko in podobo, na svoje mesto se je po 139 letih vrnil kip sv. Jurija na konju. Konec 19. stoletja je namreč prevladovalo mnenje, da konj ne sodi v oltar, zato so kip umaknili v nišo nad glavnim vhodom v cerkev. Pri sedanji obnovi so sledili želji, da se baročna podoba konjenika vrne v oltarno nišo, ki je sedaj zasijal z obnovljeno fresko v ozadju.

»Sveti Jurij je na konju, naj bo tud...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh