Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oj, Triglav, moj dom – pesem dveh duhovnikov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 03. 2023 / 09:36
Oznake: Slovenija, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 11:35
Oj, Triglav, moj dom – pesem dveh duhovnikov
Jakob Aljaž je leta 1895 na vrhu Triglava postavil znameniti Aljažev stolp. FOTO: Fototeka SPM

Oj, Triglav, moj dom – pesem dveh duhovnikov

Na otvoritvenem večeru svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici je občinstvo ogrela priljubljena slovenska pesem Oj, Triglav, moj dom v povsem novi, kakovostni preobleki.

Moči so združili Laibach, Silence (Boris Benko in Primož Hladnik), Severa Gjurin, Tomi Meglič, citrarka Irena Anžič, tolkalka Petra Vidmar, Zbor Slovenske filharmonije in Pihalno-trobilna sekcija Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in poskrbeli za priredbo, ki je v hipu preplavila družbena omrežja in navdušila javnost. Malokdo pa ve, da sta za pesem Oj, Triglav, moj dom zaslužna duhovnika.

Vse do slovenske osamosvojitve ni bilo jasno, kdo je napisal priljubljeno domoljubno pesem, nesojeno himno slovenskih planincev. Pod njo se je namreč tako v 10. številki rokopisnega glasila mariborskih bogoslovcev Lipica (letnik 1893/94), kjer je bila leta 1894 objavljena prvič, kot tudi v objavi v dijaškem listu Danica avtor podpisal s psevdonimom Slavin.

Kot so raziskali na spletnem portalu Bakos, sta šele v Slovenskem biografskem leksikonu letnika 1991 dr. Marijan Smolik in Jože Munda dokazala, da je avtor pesmi Oj, Triglav, m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh