Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci so naše bogastvo

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 23. 03. 2022 / 15:15
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 15:34
Otroci so naše bogastvo
Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude, o izzivih in potrebah velikih družin v Sloveniji

Otroci so naše bogastvo

Družinska pobuda, društvo za družini naklonjeno družbo, in evropska zveza družinskih organizacij COFACE Families Europe sta 15. marca v Ljubljani organizirala mednarodno konferenco Položaj velikih družin – prednosti in izzivi. Ob tej priložnosti smo predsednika Družinske pobude Tomaža Meršeta, ki ga poznamo kot odličnega poznavalca družinske politike, povprašali o potrebah velikih družin v Sloveniji.

Družinska pobuda deluje že skoraj 25 let. Kaj je bil razlog, da ste jo ustanovili?

Leta 1997 se je takratna Drnovškova vlada namenila spreminjati ureditev davčnih olajšav za vzdrževane družinske člane in otroke na način, ki bi pomenil precejšnje poslabšanje položaja družin, predvsem večjih družin. Veste, pogosto so spremembe takšne, da jih družine z enim ali dvema otrokoma skoraj ne občutijo, pri družinah z več otroki pa se poznajo mnogo bolj. Ko smo preračunali, kaj to pomeni za večje družine, smo videli, da ne smemo dovoliti, da bi takšen predlog obveljal. Organizirali smo se, naredili peticijo, pristopilo je tudi nekaj drugih nevladnih organizacij. Prepričali smo takrat koalicijsko SLS, da je predlogu odrekla podporo. Takrat smo prvič preprečili zmanjšanje davčnih olajšav za otroke.

Ker je naporno vsakič nabirati množico podpisov, smo se odločili, da je bolje, da ustanovimo neko stalno organizirano obliko in tako smo aprila 1998 ustanovili dru...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh