Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oživeli so pozabljeni pojmi

Za vas piše:
Aleš Maver
Objava: 04. 05. 2022 / 09:48
Oznake: Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 15:05
Oživeli so pozabljeni pojmi
Dr. Aleš Maver. FOTO: Tatjana Splichal

Oživeli so pozabljeni pojmi

Veliko let je že tega, kar sem se na enega junijskih četrtkov navdušeno udeležil telovskega bogoslužja v ljubljanski stolnici. Nekoliko sem bil razočaran, ker je bila procesija omejena na notranjost Nikolajeve cerkve, vendar me je potolažila mogočnost slovesnosti. Pozorno sem prisluškoval vsem med procesijo izrečenim prošnjam.

Po tihem sem jih sproti delil na tiste, ki imajo za moje ali naše življenje kak stvaren pomen, in na one, ki so v molitveniku ostale iz nekih davno minulih časov in danes predvsem povzdigujejo svečano vzdušje pri bogoslužju. Prošnjo, naj nas Gospod reši vsega hudega ali treska in hudega vremena, sem kajpak uvrstil v prvo skupino. Pri šibi potresa ne bi bil povsem prepričan, če ne bi prav tisto leto za veliko noč potres opustošil Posočja. Rešitev pred kugo, lakoto in vojsko pa so po mojem takratnem gledanju nedvomno potrebovali ljudje iz drugih krajev, če ne celo obdobij, »mi« pa ne.

Kakšnega četrt stoletja pozneje se telovske maše v stolnici spominjam z grenkobo. Jezen sem lahko le nase, ker sem nasedel eni najlepših iluzij. Iluziji o človekovi moči, da obvladuje naravo in sebe. Čeprav sem sam pri sebi videl, kako hitro prekoračim mejo med tistim, kar je pametno in razumno ravnanje, in med nebrzdanim, tako rekoč živalskim odzivom. Marsikdo, ki sem ga brez razloga nadrl in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh