Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Palače sanj

Za vas piše:
Ddr. Verena Perko
Objava: 08. 07. 2021 / 15:35
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 15:40
Palače sanj
Odprtje razstave Kaj počne tukaj samuraj?: japonski veleposlanik v Sloveniji Hiromichi Matsushima, prevajalka Yamashita Sayaka, avtorica razstave dr. Barbara Trnovec in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman.

Palače sanj

… ali o družbenih nalogah kulturnih ustanov

Nedavno sem prebrala sijajen roman Palača sanj sodobnega albanskega pisatelja Ismajila Kadareja. Zgodba je dih jemajoča, komajda se dotika realnega sveta. Toda kot se pravi umetnini spodobi, v tem rahlem dotiku posreduje pretresljivo podobo realnosti.

Avtor nas popelje v otomanski Istambul tik pred razkrojem cesarstva. Sredi mesta stoji velikanska, skrivnostna palača. Vanjo vstopimo skupaj z novopečenim uslužbencem Ebujem Querimom, članom ugledne albanske družine z najvišjimi službami pri sultanu. Palača je v notranjosti še najbolj podobna neskončnemu, srhljivemu labirintu z ogromnimi, slabo osvetljenimi hodniki brez tablic z imeni in neoštevilčenimi uradi. Vsakdo, ki vstopi, je v nevarnosti, da brez pomoči uslužbencev ne najde več izhoda.

V palačo prinašajo sli vsako jutro brez števila sanj iz vseh kotičkov cesarstva. Vsi so dolžni poročati o svojih sanjah. V palači jih vojska uslužbencev skrbno sortira, odbira, arhivira, interpretira in nazadnje tiste najbolj p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh