Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pes je človekov najboljši prijatelj

Objava: 13. 10. 2021 / 10:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 09:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pes je človekov najboljši prijatelj
Mami, jaz bi kužija! Foto: shutterstock

Pes je človekov najboljši prijatelj

Prav vsak otrok si vsaj enkrat v življenju želi imeti psa. Pa je to res odločitev otroka? Seveda ne. Otrok kot enakopravni član družine lahko izrazi svoje želje, odločitev za nakup psa pa naj bo plod temeljitega razmisleka in strinjanja celotne družine (v prvi vrsti staršev), saj bodo vsi člani morali sobivati z novim kosmatim prijateljem.

Preden se odločimo za nakup ali posvojitev psa, moramo imeti jasno predstavo, kakšnega psa si želimo. 

Za nakup psa od vzreditelja se odločimo, ko točno vemo, kakšnega psa si želimo, in smo tudi pripravljeni na izzive, ki jih prinaša vzgoja pasjega mladiča. Z izbiro pasme (dobro si je kaj prebrati, res!) že vnaprej približno vemo, kakšne bodo glavne značajske in vizualne značilnosti našega novega družinskega člana.

Prednost posvojitve iz zavetišč je v tem, da tam laže najdemo psa, ki bo ustrezal našemu življenjskemu slogu, saj gre po navadi za odrasle pse, ki imajo že jasno izražen značaj. Pred posvojitvijo lahko psa dodobra spoznamo, se pozanimamo o njegovem značaju, ga peljemo na sprehod ali celo začasno posvojimo. Poleg tega lahko, če še nikoli nismo imeli psa, tako posvojimo takšnega, ki je že vzgojen, bolj miren, navajen družbe in tako mogoče bolj primeren za nove lastnike psov brez izkušenj. Osebje v zavetišču vam bo z veseljem svetovalo, kakšen pes bi bil glede na vaše želje in način življena za vas najbolj primeren.

Imeti psa je lepo, a na to se je treba pripraviti. Zavedati se moramo, da pes zahteva precejšen finančni, čustveni in časovni vložek. Poleg vsega naštetega pa se lahko pojavijo še številni drugi izzivi, na katere sprva nismo bili pripravljeni (bolezni, kronične bolezni, poškodbe ...), a se kot odgovorni lastniki moramo z njimi spopasti po svojih najboljših močeh.

Preden pripeljemo psa v svoj dom, moramo poskrbeti, da bo dom zanje varen. Novemu članu moramo poleg varnosti vsakodnevno dati svežo vodo, ki naj jo ima na razpolago ves dan, primerno hrano, primerno fizično in psihično aktivnost ter seveda čim več svojega časa – družbe.

Konec koncev je odločitev za novega kosmatinca v družini resna stvar, ki nikakor ne sme biti stvar trenutne želje ali posledica trenutne zaljubljenosti v ljubkega mladička, temveč zgolj in samo tehtno premišljeno dejanje. Le v tem primeru bo novi kosmatinec zares vaš pravi prijatelj – vi pa njegov!


ALI VEŠ:
- da je pes najpogostejši hišni ljubljenec.
- da je pes tudi žival, ki jo ljudje najpogosteje zapustijo.
- da je dobro vzgojen pes človekov najboljši prijatelj.
- da je slabo vzgojen pes lahko vaša največja nočna mora.

PREDEN SE ODLOČIMO ZA PSA, MORAMO PREVERITI:

  • Ali se z nakupom strinjajo vsi člani družine?
  • Ali imamo primerne pogoje za nastanitev psa?
  • Ali imamo vsak dan vsaj dve uri časa, ki ga bomo v prihodnje namenili psu?
  • Ali imamo dovolj znanja in potrpljenja, da bomo psa ustrezno vzgojili in ga izšolali v osnovnih ubogljivostnih vajah?
  • Ali smo pripravljeni na dodatne stroške (predvidljive in nepredvidljive), povezane z vzdrževanjem psa?
  • Ali smo pripravljeni prevzeti odgovornost in kvalitetno skrbeti za psa do konca njegovega življena, kar je lahko tudi 15 let?


Test
Predlagam, da neko nalogo redno opravljate vsaj tri mesece vsak dan, brez izjeme, preden posvojite psa. Tako se boste pripravili na novega družinskega člana.

Predlog
S starši sestavite in podpišete pogodbo, v kateri je jasno napisano, kaj so vaše dnevne in tedenske zadolžitve v zvezi s psom.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh