Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Planica

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 02. 2022 / 10:22
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2022 / 10:26
Planica
Vzpon na planico začnemo pri Cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu / A. P.

Planica

Ko bomo čez poldrugi mesec obhajali praznik Gospodovega oznanjenja, bomo pri maši slišali, kako je bil angel Gabrijel od Boga poslan v galilejsko mesto Nazaret, kjer je Mariji rekel: »Glej, spočela boš in rodila sina, ki mu daj ime Jezus.« V hriboviti okolici Škofje Loke so ta svetopisemski prizor prenesli v domačo pokrajino. Na 823 metrov visokem hribu nad vasjo Planica so postavili cerkev sv. Gabrijela, ki nakazuje njegov prihod iz nebes, v dolini pod njim pa cerkev Marijinega oznanjenja. Danes obe povezuje priljubljena planinska pot.

Vas Crngrob, ki leži približno tri kilometre severno od Škofje Loke, ima le 44 prebivalcev, a je znana daleč naokrog. Tamkajšnja cerkev Marijinega oznanjenja je namreč ena najlepših srednjeveških cerkva pri nas. Romarji, ki so nekoč množično prihajali k njej, so med drugim lahko videli znamenito fresko Svete nedelje, na kateri so upodobljena dela, ki jih ne bi smeli opravljati ob nedeljah. Sporočilo freske je še danes aktualno: človek si mora večkrat oddahniti od dela, sicer se odtuji od Boga in bližnjih ter si zapravi zdravje. Kako daleč smo glede tega, lahko preverimo takoj. Če nas bo vzpon iz Crngroba do Planice preveč izmučil, bi bilo dobro v življenju kaj spremeniti.

Od cerkve krenemo mimo propadajoče hiše navkreber v gozd. Čez približno deset minut se pridružimo širši poti, ki se ovije okrog 584 metrov visokega Kovka. Ker so dnevne temperature krepko nad ničlo, je na ravnih odsekih nekaj blata. Vanj so poleg podplatov odtisnjeni tudi sledovi gum. Da je pot priljublje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh