Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po vijugasti belokranjski reki

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 08. 07. 2021 / 21:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 21:43
Po vijugasti belokranjski reki
Med vožnjo po Lahinji moramo čoln prenesti čez dva nizka jezova. / A. P.

Po vijugasti belokranjski reki

Med poletnimi počitnicami se h Kolpi zgrinjajo množice turistov. Nekateri uživajo v kopanju, drugi v čolnarjenju, tretji v kolesarjenju, četrti v vsem po vrsti. Le redki obiskovalci Bele krajine pa vedo, da se lahko na izlet s čolnom odpravimo tudi po Lahinji. Med vožnjo po tej počasni in vijugasti reki, ki navdušuje z mirom in zelenjem, vidimo veliko več živali kot ljudi, za osvežitev pa na koncu vseeno skočimo v precej toplejšo Kolpo.

Lahinja je dolga 34 kilometrov. Izvira jugovzhodno od Dragatuša, teče skozi Črnomelj, kjer se ji pridruži Dobličica, ter se pri naselju Primostek izliva v Kolpo. Odlično izhodišče za popotovanje po njej je Posestvo Lovšin v Križevski vasi pri Metliki. V tamkajšnjem kampu si lahko privoščimo oddih, okrepčilo in kopanje, 220 metrov dolg jez pod njim pa je tudi vstopno in izstopno mesto za čolne.

Od jeza, nad katerim je voda menda globoka do tri metre, krenemo po reki navzgor. Čez približno osemsto metrov, ko se za silo privadimo veslanju, prispemo do izliva Lahinje. Ta je precej ožja od Kolpe, a še vedno dovolj široka, težavna je le gosta preproga rastlinja na gladini in pod njo. Ko zapeljemo nanjo, se čoln ustavi in potem se precej namučimo, da ga spravimo naprej. Če tega ne bo hitro konec, se bomo kar obrnili, razmišljamo razočarano. A ko dobrih sto metrov pozneje potegnemo čoln čez nizek jez, ugotovimo, da je bila to samo preizkušnja. Ker nismo odnehali na prvi oviri, zda...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh