Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pod debelo snežno odejo

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 17. 02. 2022 / 10:16
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 10:20
Pod debelo snežno odejo
Zima je v navadnih razmerah idilična, prevelika količina snega pa lahko prinese kup nevšečnosti in težav. / A. P.

Pod debelo snežno odejo

Pred začetkom zimskih počitnic pogledujemo v nebo z upanjem, da bomo na njem morda vendarle uzrli oblake s pošiljko snega. Pred sedemdesetimi leti pa so predvsem prebivalci zahodnega dela Slovenije v nebo pogledovali z željo, da bi nehalo snežiti. Sredi februarja 1952 je namreč naše kraje prekrila tako debela snežna odeja, kakršne niso pomnili niti najstarejši.

Hude zime v naših krajih niso bile redke.

»Bralci naši že vedo, da imamo po več krajih gornjega Koroškega sila veliko snega; padlo ga je večidel po 10 čevljev na debelo in še više, kajti nektere hiše bolj na samem so s snegom popolnoma zasute, da se ne more do njih, in se ne ve, ali reveži v njih še žive ali ne. Zdaj pa je vrh tega nastopil še tako silen mraz, kakoršnega že več let ne pomnimo, – 28 stopinj! To je strašno. Tiči zmrznjeni padajo spod neba,« so v sredo, 9. februarja 1870, poročale Kmetijske in rokodelske novice.

»Hudo zimo imamo, kakoršne menda že ne od l. 1870. Mraza je bilo le 13° – vkljub temu pa čez mero snega. Celi ta teden strašno mete, tukaj je snega do poldrugi meter, po Davči pa dvakrat toliko. Nektere hiše so vse zametene. Raz streh so mogli kidati sneg, da ni strl poslopij. Pošto jako neredno dobivamo. Do cerkve se le z veliko težavo pride,« so Kmetijske in rokodelske novice 15. marca 1895 poročale iz Novakov pod Poreznom.

A vsa...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh