Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podoba Marije Pomagaj v Nazaretu

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 01. 02. 2023 / 08:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 11:58
Podoba Marije Pomagaj v Nazaretu
Nazaret, vitraj s podobo Marije Pomagaj, obzidje nazareške bazilike, slikar Alojz Čemažar, sin Lojze Čemažar. FOTO: Janez Kotar

Podoba Marije Pomagaj v Nazaretu

Barvno okno s podobo brezjanske Marije Pomagaj, delo slikarja Alojza Čemažarja, bo odslej pozdravljalo romarje k Nazareški votlini.

Zgodbo umestitve vitraja s podobo Marije Pomagaj ob baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu smo v Družini že predstavili. Začetek sega v leto 2019, ko je p. Peter Lavrih, komisar za Sveto deželo, na romanju opazil, da v obzidju nazareške bazilike pripravljajo še sedem »odprtin«, kjer sicer že številni narodi predstavljajo svoje narodne podobe Matere Marije. Obrnil se je na sobrata, rektorja Slovenskega Marijinega narodnega svetišča, dr. p. Roberta Bahčiča, naj posreduje pri svojem nekdanjem rimskem sošolcu, sedanjem kustosu za Sveto deželo, fr. Francescu Pattonu, kakšne so možnosti, da bi bila v eni od odprtin podoba brezjanske Marije Pomagaj. V nekaj mesecih je dobil pritrdilen odgovor. Komisariat za Sveto deželo in Frančiškanski samostan na Brezjah sta razpisala natečaj in k projektu povabila več umetnikov; izbrali so načrt za barvno okno umetnika Alojza Čemažarja.

V sklopu »obzidja« bazilike Marijinega oznanjenja je več podob Božje Matere Marije z vsega sveta, z znači...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh