Zapri
Iskanje

Pokvariti, kar deluje?

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 21. 06. 2022 / 23:50
Oznake: Politika, Vlada, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 00:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pokvariti, kar deluje?

Pokvariti, kar deluje?
Ekonomist Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal
Že po slabih treh tednih nove vlade novinarji in drugi družbenopolitični delavci moledujejo javnost za razumevanje do prvih spodrsljajev predsednika vlade Goloba in njegove ekipe.

Krmilo vlade naj bi prevzeli v izjemno zahtevnih okoliščinah, tako da ne bodo mogli izpolniti vseh pričakovanj. Še ena lažniva manipulacija. Če izvzamemo medijsko histerijo okrog pomanjkanja »demokracije in fašizma«, je Golob prevzel vodenje vlade v najbolj urejenih okoliščinah doslej, sploh če se primerjamo z zadnjimi zamenjavami vladnih ekip pri nas ali s trenutnim stanjem drugod v Evropi.

Na zunanjepolitičnem področju ima Slovenija z vsemi sosedami tako dobre odnose kot še nikoli. Pod prejšnjo vlado je imela jasno politiko obsodbe ruske agresije in podpore vsakovrstni pomoči napadeni Ukrajini. Brez kakršne koli potrebe so podporniki nove vlade začeli takšno politiko problematizirati, vladajoča ekipa pa tega sramotnega problematiziranja ni odločno zavrnila. Držijo se gesla: »V tujini slina, doma steklina.« Na sedežih EU in NATO govorijo, kot da nadaljujejo politiko prejšnje vlade, doma pa levičarske skrajneže zadovoljujejo z retoriko proti severnoatlantskemu zavezništvu in z obujanjem trenj s sosedi.

Na zunanjepolitičnem področju ima Slovenija z vsemi sosedami tako dobre odnose kot še nikoli. Pod prejšnjo vlado je imela jasno politiko obsodbe ruske agresije in podpore vsakovrstni pomoči napadeni Ukrajini. Brez kakršne koli potrebe so podporniki nove vlade začeli takšno politiko problematizirati.

Zaradi visoke gospodarske rasti in bolj prijazne davčne zakonodaje je državni proračun prejel v prvih petih mesecih letos 355 milijonov evrov več kot v istem obdobju lani. Golobova vlada brez kakršnih koli izračunov in brez strokovno utemeljenih podlag obljublja izničenje mini davčne reforme, ki jo je izvedla Janševa vlada. Brez potrebe ustvarja negotovost pri investitorjih, delodajalcih in delavcih. V državi, kjer je dohodkovna neenakost med najmanjšimi v Evropi, bodo, tako pravijo, z višjimi davki poskrbeli za še več enakosti. V državi, kjer je delo med najbolj obdavčeni na svetu, bodo s povišanjem dohodninskih stopenj zagotovili še več denarja v državnem proračunu za svoje podpornike v na novo ustanovljenih ministrstvih.

Problema slabe dostopnosti zdravstvenih storitev in razpoložljivosti energentov sta podobna. Tako za trg zdravstvenih storitev kot za trg energentov velja zakon ponudbe in povpraševanja. Če je ponudba premajhna, cene naraščajo ali pa storitev (blaga) ni dovolj za vse. Celo kadar ni ovir nespametnih politikov, se v obeh dejavnostih ponudba težko na hitro poveča. Tako kot ni mogoče iz čarobnega klobuka potegniti novih zdravnikov in bolniških postelj, tako se tudi ni mogoče čez noč preusmeriti na druge energetske vire ali pripeljati na bencinske črpalke dvakrat toliko goriva kot sicer. Golobova vlada razglaša, da so bili ukrepi predhodnice na teh področjih slabi, sama pa ni sposobna ponuditi boljših. Še več, odprave zamrznitve cen goriv, ki bi jo enkrat tako ali tako morala izvesti, se je lotila diletantsko. Velik skok cen goriv so napovedali teden vnaprej in si domišljali, da ljudje ne bodo pohiteli napolnit rezervoarjev pred podražitvijo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh