Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska - Nadevana jajca

Za vas piše:
Valentina Smej Novak
Objava: 04. 04. 2023 / 16:31
Oznake: Mavrica
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 17:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljska - Nadevana jajca
FOTO: Valentina Smej Novak

Poljska - Nadevana jajca

Danes nas bo kulinarična pot zanesla v veliko slovansko državo Poljsko. Poljska je rodovitna država z močno razvitim kmetijstvom, njihova hrana pa je krepka. Slovijo po nadevanih testeninah, pirogih, po klobasah, zelju, za veliko noč pa spečejo makovo pecivo, podobno naši potici. Na mizi se pogosto znajdejo tudi jajca in prazniki ne minejo brez domiselno nadevanih trdo kuhanih jajc. 

Priprava je zelo preprosta in domišliji lahko pustiš prosto pot. To jed lahko pripravijo vsi kuharski začetniki, saj ne zahteva veliko kuharskih spretnosti, bolj rezbarske in kiparske. In zdaj, ko bo bo pirhov na pretek, se loti in razveseli domače ter popestri praznično mizo s tako jedjo.

Potrebujemo:     

- 6 jajc

- 2 žlici majoneze

- 3 žlice kremnega sira

- sol 

- 12 listov solate

- sveža paprika

- redkvice

- mlada čebula

- peteršilj

Sestavine, ki so potrebne za nadevana jajca. FOTO: Valentina Smej Novak

Jajca v trdo skuhamo. 
To ni najbolj enostavno kuharsko delo: zdaj, v času kuhanja pirhov, ugotovimo, da potrebujemo kar nekaj izkušenj, da njihove lupine ne popokajo in da rumenjak ni skuhan »do zelenega«. 
Zato jajca položimo v hladno vodo previdno, da se ne razbijejo in popokajo, potem pa jih pristavimo. Ko zavrejo, naj se kuhajo še dve minuti, nato jih pokrijemo in po petih minutah vrelo vodo previdno odlijemo in prelijemo s hladno vodo. Na ta način bodo ravno prav skuhana, ker smo jih šokirali s hladno vodo, pa jim bomo lažje olupili. 

Jajca trdo skuhamo, pri tem pa pazimo, da se ne razbijejo ali popokajo. FOTO: Valentina Smej Novak

Trdo kuhana jajca olupimo in podolžno prepolovimo. Rumenjake izdolbemo v skledo. Delamo previdno, beljaki morajo ostati celi, kot čolnički. Če se nam kakšen vseeno raztrga, ga mimogrede pohrustamo.  

Rumenjake izdolbemo v skledo. FOTO: Valentina Smej Novak

Rumenjake v skledi z vilicami pretlačimo. Dodamo majonezo in kremni sir ter premešamo. Solimo. Mešamo do gladkega, da se zmes poenoti in ni grudic. Zmes naj bo bledo rumene barve.  

Z žličko zdaj nadevamo izpraznjene beljake z rumenjakovo zmesjo. Kar malo se potrudimo, da jih obložimo »na vrh«. Če nam je ljubše, lahko nadev nabrizgamo v jajca tudi s slaščičarsko vrečko in bo izdelek bolj umetelen, toda pri nas doma to opravimo kar z žličko. 

Zmes naj bo bledo rumene barve, nadevamo jo v trdo kuhan beljak. FOTO: Valentina Smej Novak 

Zdaj pa pride na vrsto najbolj zabaven del! Z nožičkom narežemo redkvice na lističe, papriko na palčke, čebulo na obročke ...

Nadevane jajčne polovičke položimo na liste solate, potem pa jih okrasimo z narezano zelenjavo. Če želimo biti zelo natančni, si pomagamo s kuharsko pinceto.

Pa dober tek! FOTO: Valentina Smej Novak 

Članek je bil objavljen v aprilski številki mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh