Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Prikeržnik, ena prvih profesionalnih laičnih katehistinj

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 09. 2022 / 10:20
Oznake: Krščanstvo, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2022 / 19:38
Marija Prikeržnik, ena prvih profesionalnih laičnih katehistinj
Marija Prikeržnik. FOTO: Foto Anka

Marija Prikeržnik, ena prvih profesionalnih laičnih katehistinj

V soboto, 24. septembra 2022, je Društvo katoliških pedagogov Slovenije na Slomu pri Ponikvi, v Slomškovi rojstni hiši, pripravilo Slomškov dan, kjer so podelili Slomškova priznanja Mariji Prikeržnik, Anki Savelli Gaser in Albinu Vrabiču. Predstavljamo življenjsko zgodbo Marije Prikeržnik, že več kot 30 let poučuje verouk v župnijah dekanije Dravograd – Mežiška dolina.

Pastoralna asistentka Marija Prikeržnik dejavno sooblikuje katehetsko in pastoralno delo predvsem v župnijah Ravne na Koroškem in Kotlje, s svojim delom pa pomembno sooblikuje katehetsko-pastoralno delovanje na ravni dekanije in širšega slovenskega prostora. V ospredje vedno postavlja tiste, ki so ji zaupani, in se pri tem pogosto angažira preko svojih meja. Pri verouku uvaja sodobne didaktične pristope in skrbi za razvoj ustreznih gradiv za katehetsko delo. Je avtorica več učbenikov in priročnikov. Pri tem išče tudi poti za sodelovanje s starši otrok in tako posredno skrbi tudi za njihovo versko in duhovno rast. Svoj poklic živi v polnosti kot poslanstvo, predvsem pri delu z otroki in mladino.

Začetki pred 30 leti

V začetku septembra ji je nadškof Alojzij Cvikl podelil priznanje za 30-letno poučevanje verouka. Marija Prikeržnik je izjemno aktivna tudi na mnogih drugih področjih pastorale v domači župniji Ravne na Koroškem in tudi drugih župnijah dekanije Dravo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh