Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Porušeno ravnovesje

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 22. 04. 2023 / 08:29
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2023 / 11:09
Porušeno ravnovesje
FOTO: Andrej Praznik

Porušeno ravnovesje

Svetovni dan Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, torej dan pred godom sv. Jurija, nas spodbuja k odgovornemu odnosu do našega planeta. Narave ne ogrožamo samo z onesnaževanjem, ampak tudi na druge načine. Eden od njih je vnos tujerodnih vrst v okolje, v katerem prej niso bile navzoče. Če tak organizem v novem okolju ogroža biotsko raznovrstnost in povzroča gospodarsko škodo, ga imenujemo invazivna tujerodna vrsta.

Na južnem koncu ameriške zvezne države Florida se razprostira narodni park Everglades. To približno 6.100 kvadratnih kilometrov veliko območje, ki obsega obsežna močvirja in mangrovske obale z okoliškim morjem, je del svetovne dediščine Unesca. V njem živi več kot štirideset vrst sesalcev, več kot petdeset vrst plazilcev, tristo vrst rib in več kot 360 vrst ptic. Med približno tridesetimi ogroženimi živalskimi vrstami s tega območja so floridska puma, lamantin (vrsta morske krave) in misisipski aligator. V to občutljivo okolje je pred približno tridesetimi leti vdrl vsiljivec, ki je porušil naravno ravnovesje in zdesetkal mnoge živalske vrste.

Skrita nevarnost

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so začele trgovine z eksotičnimi živalmi v ZDA prodajati burmanske pitone. Te večinoma do pet metrov dolge nestrupene kače, ki so doma na območju med vzhodno Indijo in južno Kitajsko, so hitro postale modni hit. Ljudje so jih navdušeno kupovali, toda čez čas so se...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh