Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pot v hlapčevstvo

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 24. 05. 2022 / 23:50
Oznake: Politika, Mnenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2022 / 10:06
Pot v hlapčevstvo
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

Pot v hlapčevstvo

Ko se je izkazalo, da slovenski komunisti po krvavi revoluciji ne morejo zagotoviti blaginje, ki bi bila primerljiva z blaginjo ljudi na drugi strani naše severne in zahodne meje, so začeli graditi mitologijo, ki naj bi dajala legitimnost njihovi oblasti.

Mitologija je imela tri stebre. Prvi je bil, da naj bi nas branili pred tujci, ki nas hočejo za hlapce. Drugi, da so edino oni sposobni upravljati gospodarski sistem, ki odpravlja velike razlike med ljudmi, ter tretji, da je bilo v obdobju med svetovnima vojnama gospodarsko in politično stanje na Slovenskem katastrofalno. Propagandistov tistega časa ni motilo, da se nihče v tujini ni ukvarjal z nami, še manj pa, da bi nas kdo hotel za hlapce, niti jih ni motilo, da se je večja enakost dosegala v revščini in z manjšo sposobnostjo podjetij, da bi konkurirala s podjetji iz kapitalizma. Politične prepire med klerikalci in liberalci pred drugo vojno so dramatizirali. V kršenje človekovih pravic in zatiranje drugače mislečih naj bi bila komunistična oblast tako rekoč prisiljena zaradi slabe dediščine prejšnje oblasti.

Ta zlagana mitologija se je na Slovenskem dobro prijela, nalezel se je je tudi novi mandatar za sestavo vlade dr. Robert Golob. Kritiko koalicijske pogodbe je zavr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh