Zapri
Iskanje

Potegnimo ročno zavoro

Za vas piše:
Boštjan Debevec
Objava: 23. 11. 2022 / 08:39
Oznake: Družba, Odnosi, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 10:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Potegnimo ročno zavoro

Potegnimo ročno zavoro
FOTO: Tatjana Splichal
Pa se je leto spet obrnilo, cerkveno namreč. Komaj smo septembra dobro začeli šolsko in delovno leto, že so pred nami najkrajši dnevi. Nadpovprečno topla jesen nas je razvajala do pred nekaj dnevi, ko so nad našimi kraji zaplesale prve snežinke in nas spomnile, da je zima pred vrati.

Kroženju letnih časov je podobno tudi cerkveno leto. Včasih se vprašam, zakaj kristjani vedno znova ponavljamo cerkvena obdobja, praznike, obrede, bogoslužna besedila in nenazadnje tudi molitve. Če se ozrem nase, bi dejal, da verjetno zato, ker potrebujem spodbudo, da se vedno znova dvignem iz labirintov skrbi in nezaupanja in se ozrem na Kristusa, ki je na poseben način navzoč tudi v lepoti obredov liturgičnega leta.

Pravzaprav smo ljudje bitja pozabljanja. Tega so se zavedali že stari Izraelci, ko so na prvo mesto postavili molitev »Šema Izrael, poslušaj Izrael« in nadaljevali »Gospod je naš Bog, Gospod edi-
ni …« Zgodovina jih je namreč naučila, kako hitro se lahko obrnejo k lažnim malim bogovom. Pridejo trenutki, ko so nam pomembnejše stvari: hiša, avto, služba, osebni videz, slava … kot pa Stvarnik sam.

Advent je eden najlepših časov leta. Cerkev nas z lepoto bogoslužja vabi, da potegnemo ročno zavoro, usmerimo pogled na bistveno in za to tudi kaj konkretnega naredimo.

Direktorja zavoda Katoliška mladina, Matevža Mehleta, so lani presenetili mladi, ki so (in bodo tudi letos) v adventu organizirali zornice in v zgodnjih jutranjih urah napolnili cerkev. Mladi ne želijo živeti lagodnega krščanstva, ampak so pripravljeni narediti za Jezusa tudi kakšno žrtev: »V zadnjem času je opaziti trend tistih, ki plavajo proti kulturi in splošnim prepričanjem, da bi radi šli v odnosu do Boga globlje, in ti so nam lahko za zgled.« Svojevrstne zornice ob zvoku siren v Ukrajini že devet mesecev na poseben način živi Mira Milavec. Najbolj ubogim prebivalcem s hrano, oblačili, pečmi in drugimi dobrinami pomaga preživeti, predvsem pa s svojo bližino daje upanje mnogim, ki jih je vojna povsem izčrpala.

V teh negotovih časih odrinimo na globoko, poglobimo svojo vero in z zaupanjem vstopimo v adventne dneve pričakovanja Jezusovega prihoda.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close