Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pravičnost in/ali mir

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 31. 05. 2023 / 07:56
Oznake: Odnosi, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 09:00
Pravičnost in/ali mir
Rok Blažič. FOTO: Tomaž Rihtar

Pravičnost in/ali mir

Leta 1967 je papež Pavel VI. ustanovil Papeško komisijo za pravičnost in mir. Po navdihu II. vatikanskega koncila je pri tem prevladalo zavedanje, da naloga Cerkve ni le braniti lastnih pravic, ampak se zavzemati za širšo pravičnost državne in svetovne ureditve. A zakaj ravno pravičnost in mir?

Prizadevanje za mir brez pravičnosti pomeni zakon močnejšega: na državni ravni je to pot v diktaturo, na globalni pa »realno politiko« brez vrednot. Dolgoročno se tak mir ne obnese, saj krivice porajajo vedno nove konflikte. Pravičnost brez miru po drugi strani vodi v ideološko zaslepljenost, ki ne priznava drugačnosti in na silo spreminja svet »na bolje«. Manjka ji ljubezni, zato velja latinski rek summus ius, summa iniuria: stroga pravičnost se pogosto izkaže za krivico. To strujo predstavljajo »jastrebi« na vseh straneh svetovnih prelomnic.

Zato je pomembno sporočilo, ki ga v tem času daje Cerkev. Papež Frančišek je v pismu, ki ga je ob vrhu skupine G7 poslal škofu Hirošime Alexisu Mitsuru Shirahami, zapisal: »Vedno bolj postaja jasno, da je v večpolarnem svetu 21. stoletja prizadevanje za mir tesno povezano s potrebo po varnosti … Pri tem moramo nujno upoštevati dejstvo, da mora biti globalna varnost ce...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh