Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preudarno življenje

Objava: 11. 11. 2022 / 13:52
Oznake: Magnificat
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2024 / 18:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preudarno življenje
8 napotkov za preudarno življenje. FOTO: Cathopic

Preudarno življenje

Nekaj napotkov za preuradno življenje izpod peresa sv. Karla Boromejskega († 1584), ki je bil kardinal in nadškof v Milanu ter gonilo tedanje cerkvene prenove.

1. Spomni se, da boš doma in povsod sprejemal pomanjkljivosti drugih enako, kot želiš, da drugi sprejemajo tebe. Spomni se, da si kristjan in da moraš zaradi tega iz ljubezni do Kristusa potrpežljivo prenašati rane, ki ti jih prizadenejo drugi. In odpuščaj, vračaj dobro za zlo in moli za svoje sovražnike.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 11/2022.

2. V bridkostih in sovražnih okoliščinah se spomni, da se zmeraj lahko zatečeš k molitvi, zato sprejmi vse udarce in nasprotovanja, bodisi splošna, bodisi samo tvoja, kot da prihajajo od samega Gospoda.

3. S stvarmi tega sveta ravnaj kot Božji služabnik in ne kot njihov absolutni vladar. Ne uporabljaj jih za svoje ugodje, temveč samo za svoje potrebe in bodi pozoren, da s poglabljanjem v minljive, posvetne zadeve, ne zapraviš svojih zakladov večnosti.

Odpuščaj, vračaj dobro za zlo in moli za svoje sovražnike.

4. Vsako svoje delo začni z znamenjem križa in z velikim zaupanjem v njegovo moč. Ne začenjaj nobenega pomembnega opravila brez molitve in posvetuj se s svojim duhovnim očetom ali z drugimi preudarnimi in pobožnimi ljudmi.

5. Poskušaj dobro razporediti ure vsakega dne, glede na raznovrstna opravila in naloge, kot so molitev, maša, delo, prehranjevanje. Tako ne boš zapravljal časa.

6. Ne sodi prehitro svojega bližnjega, zlasti ne sodi njegovih namenov, temveč se vedno spominjaj svojih grehov in napak.

Poskušaj dobro razporediti ure vsakega dne, glede na raznovrstna opravila in naloge, kot so molitev, maša, delo, prehranjevanje. Tako ne boš zapravljal časa.

7. Ob preganjanju in nasprotovanjih ne postani malosrčen ali potrt; raje jih bodi vesel, kajti prav to je zravnana pot v raj in eno izmed dobrih znamenj, ki jih lahko ima človek glede svojega zveličanja.

8. Ne pozabi občasno prebrati kakšnega duhovnega besedila o trpljenju in bolečini.

 Članek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, 11/2022molitveno-bogoslužni reviji, ki pri založbi Družina izhaja vsak mesec. Revijo lahko prelistate TUKAJ in naročite TUKAJ. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. Spremljajte tudi spodbudne misli iz Magnificata na Facebooku.

Kupi v trgovini

Magnificat
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh