Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preživeli bomo le v živi izmenjavi

Lenart Rihar
Za vas piše:
Lenart Rihar
Objava: 08. 07. 2021 / 15:20
Čas branja: 23 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 15:30
Preživeli bomo le v živi izmenjavi
Foto Tatjana Splichal

Preživeli bomo le v živi izmenjavi

Naš sogovornik je eden redkih ljudi, s katerimi je mogoče zastaviti besedo o najbolj žgočih vprašanjih slovenstva in sveta. Razgledanost, globoko notranje življenje, prežetost s kulturo, in zraslost s ponižno slovensko zemljo dajejo njegovi besedi tehtnost in modrost. Predan poklicu, kulturi in slovenstvu Janko Krištof spomni na tisti nedosežni lik našega duhovnika, kakršen stopa pred nas iz najbolj prepišnih prostorov slovenske zgodovine.

Za nami je okrogli rojstni dan slovenske države, vi pa ste na poseben način doživeli še prejšnjo, socialistično Slovenijo, saj ste v njej leto dni tudi živeli. Kako je prišlo do tega?

Kot koroški bogoslovci v salzburškem semenišču smo se morali v tretjem letniku podati na t. i. eksterno leto. Mišljeno je bilo, da bi se pripravniki na duhovniški poklic še enkrat preverili in tudi postavili na svoje noge. Na drugem študijskem mestu naj bi stanovali zasebno, se vpisali na teološko fakulteto in tam svoj študij pod spremenjenimi pogoji nadaljevali. Moji sovrstniki so se povečini odločali za razna študijska mesta po Nemčiji in Avstriji, nam, koroškim Slovencem, pa se je zdelo, da bi tako leto lahko preživeli v Ljubljani. Pred menoj jih je bilo v Ljubljani že nekaj in zame je bilo kar samoumevno, da bom tudi jaz preživel eksterni letnik v Sloveniji. Povezavo so ustvarili tudi moji predhodniki in tako sem živel eno leto v Novih Fužinah, kjer je ravno tedaj nastajalo naselje. Bil...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh