Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Profesor je prepričan, da bo lahko na Luno streljal

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 05. 10. 2022 / 13:38
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2022 / 13:41
Profesor je prepričan, da bo lahko na Luno streljal
Robert Goddard je leta 1926 izstrelil prvo raketo na tekoče gorivo. FOTO: Wikipedia

Profesor je prepričan, da bo lahko na Luno streljal

Triintrideset let, preden je v Ljubljano pripeljal prvi avto, je francoski pisatelj Jules Verne napisal roman Potovanje na Luno. Med tistimi, ki jih je zgodba navdušila in jim razburkala domišljijo, je bil tudi Američan Robert Hutchings Goddard. Na Luno sicer ni stopil, je pa prvi izstrelil raketo na tekoče gorivo in se v zgodovino zapisal kot pionir raketne tehnike.

Robert Goddard se je rodil pred 140 leti (5. oktobra 1882) v mestu Worcester v ameriški zvezni državi Massachusetts. V otroštvu se je navdušil nad tehniko, v najstniških letih so njegove misli ob prebiranju znanstvenofantastičnih romanov poletele v vesolje, njegov razum pa je vseskozi ostal trdno na Zemlji. Zato je pridno študiral in leta 1911 doktoriral iz fizike.

Odmevna napoved

Med podiplomskim študijem je preračunaval, kakšno bi bilo najprimernejše pogonsko gorivo za raketne motorje. Nekaj let pozneje je začel v okolici domačega kraja poskusno izstreljevati rakete na trdo gorivo, patentiral je večstopenjsko raketo in raketo na tekoče gorivo ter dobil denarno podporo ustanove Smithsonian. Leta 1919 je objavil študijo Način doseganja velikih višin, v kateri je med drugim napovedal, da bi lahko raketo poslali celo do Lune. Ta napoved je zelo odmevala in sprožila številne posmehljive odzive.

»Nemci se naj gredo solit s svojim topom, s katerim...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh