Zapri
Iskanje

Prosojnost

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 04. 08. 2022 / 16:38
Oznake: Duhovnost, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 16:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prosojnost

Prosojnost
Marjan Pogačnik, urednik rubrik Svet in Duhovnost pri tedniku Družina. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Ploščad pred pariško katedralo Notre-Dame je v poznem poletnem popoldnevu polna obiskovalcev. Mnogi se ozirajo v njeno umetelno pročelje. Organizirana skupina pozorno posluša vodiča, ki si za večjo glasnost pomaga z manjšim zvočnikom.

Skupinice so se za trenutek ali dva usedle na stopnice, ki obdajajo kopijo kipa Naše Gospe, drugi pogledujejo k visokemu žerjavu, postavljenemu med katedralo in reko Seno. Nekatere navdušujejo ilustracije in stripi najboljših francoskih ilustratorjev, ki pripovedujejo zgodbo o slavnem svetišču in njeni obnovi. Čeprav ranjena, notredamska lepotica še vedno priteguje tisoče. Pravzaprav milijone: vsako leto jo obišče 14 milijonov ljudi, polovico več kot Eifflov stolp.

Po požaru, ob katerem je vsemu svetu zastal dih, so zavarovali in očistili zidove in oboke. Že samo čiščenje sten je prineslo presenetljive rezultate, saj so kamni spet zaživeli v svoji izvirni barvi. Stekla je orjaška obnova, v katero je vključena vrsta mojstrov iz različnih francoskih regij. Severno od Pariza pridobivajo kamenje, s katerim bodo nadomestili odpadlega. Za novo ostrešje, ki bo do potankosti ohranilo strukturo prejšnjega, so posekali več kot tisoč večstoletnih hrastov; les obdelujejo v 45 žagah. Veliki podvigi čakajo restavratorje, med drugim bodo obnovili Velike orgle z osem tisoč piščali, velikansko umetelno preprogo iz prezbiterija, slike iz notranjosti ... Različne delavnice, ki so si sicer velike konkurentke, tu navdušeno sodelujejo za skupni cilj. Predstavniki oblasti so nedavno zatrdili, da bodo obnovo v večji meri končali do leta 2024 (ko bodo v Parizu olimpijske igre) in takrat katedralo znova odprli za bogoslužje.

Nova prosojnost vitrajev pariške katedrale ne bo le doživetje za romarja in turista, ampak bo zanj sama na sebi sporočilo in vabilo: Bodi prosojen za svetlobo. Nisi sam svetloba, ampak pusti Luči, ki je prišla na svet razsvetlit vsakega človeka in je v tebi po krstu, da te obliva od znotraj.

Mojstri pa morajo poskrbeti še za eno od velikih dragocenosti notredamske katedrale, za 1000 kvadratnih metrov vitrajev. Na srečo so ti odnesli tako rekoč celo kožo, bodo pa deležni temeljitega čiščenja. Na nekaterih izmed njih, tudi tistih, ki jih je v 19. stoletju postavil Viollet-le-Duc, se je od gorenja sveč, pa tudi dihanja ljudi in kondenza nabrala tako debela črna plast, da ponekod ni mogoče niti več ločiti barv. Ko jih bodo – očiščene z destilirano vodo in nekaj malega etanola – spet namestili na katedralo, po besedah vodij obnove prihodnje obiskovalce notredamske katedrale čaka posebno doživetje: svetloba, ki bo žarela iz vitrajev, jih bo v primerjavi s prejšnjo temačnostjo tako rekoč oslepila.

Nova prosojnost vitrajev pariške katedrale ne bo le doživetje za romarja in turista, ampak bo zanj sama na sebi sporočilo in vabilo: Bodi prosojen za svetlobo. Nisi sam svetloba, ampak pusti Luči, ki je prišla na svet razsvetlit vsakega človeka in je v tebi po krstu, da te obliva od znotraj. Ni se ti treba naprezati s prižiganjem lastnega plamenčka; tvoj »trud« je v tem, da se pustiš očiščevati in presvetljevati Božji svetlobi. Ne da boš sam vedel, kdaj, boš to luč predajal naprej.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh