Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prosojnost

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 04. 08. 2022 / 16:38
Oznake: Duhovnost, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 16:45
Prosojnost
Marjan Pogačnik, urednik rubrik Svet in Duhovnost pri tedniku Družina. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Prosojnost

Ploščad pred pariško katedralo Notre-Dame je v poznem poletnem popoldnevu polna obiskovalcev. Mnogi se ozirajo v njeno umetelno pročelje. Organizirana skupina pozorno posluša vodiča, ki si za večjo glasnost pomaga z manjšim zvočnikom.

Skupinice so se za trenutek ali dva usedle na stopnice, ki obdajajo kopijo kipa Naše Gospe, drugi pogledujejo k visokemu žerjavu, postavljenemu med katedralo in reko Seno. Nekatere navdušujejo ilustracije in stripi najboljših francoskih ilustratorjev, ki pripovedujejo zgodbo o slavnem svetišču in njeni obnovi. Čeprav ranjena, notredamska lepotica še vedno priteguje tisoče. Pravzaprav milijone: vsako leto jo obišče 14 milijonov ljudi, polovico več kot Eifflov stolp.

Po požaru, ob katerem je vsemu svetu zastal dih, so zavarovali in očistili zidove in oboke. Že samo čiščenje sten je prineslo presenetljive rezultate, saj so kamni spet zaživeli v svoji izvirni barvi. Stekla je orjaška obnova, v katero je vključena vrsta mojstrov iz različnih francoskih regij. Severno od Pariza pridobivajo kamenje, s katerim bodo nadomestili odpadlega. Za novo ostrešje, ki bo do potankosti ohranilo strukturo prejšnjega, so posekali več kot tisoč večstoletnih hrastov; les obdelujejo v 45 žagah. V...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh