Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prostor v odnosu

Marko Ivan Rupnik
Za vas piše:
Marko Ivan Rupnik
Objava: 26. 08. 2021 / 00:30
Oznake: Cerkev, Družba, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 10:40
Prostor v odnosu
Marko Ivan Rupnik. FOTO: Sportida.

Prostor v odnosu

Za kristjane je bil prostor vedno izrednega bivanjskega pomena. Ko so se kristjani zbirali po domovih k evharistiji, so doživljali, da bogoslužje uresničuje dom kot Očetovo hišo.

Pri evharistiji smo v Kristusovem duhovništvu povzdignjeni pred Očeta, kjer se uresničuje naša resnica Božjih otrok, v Kristusu smo bratje in sestre, sinovi in hčere, oživljeni z darom Svetega Duha.

Pri gradnji prostora za obhajanje bogoslužja so se kristjani naslonili na Pismo Hebrejcem, kjer v luči Kristusovega odrešenjskega dela vidimo dva šotora (prostora), ki ju je zgradil Mojzes po Božjem naročilu. V stari zavezi se je v prvem prostoru odvijalo bogoslužje, toda vedno v odnosu z drugim, s svetiščem, v katerem je bila skrinja zaveze. Tako je ostalo tudi pri zgradbi cerkve. 

Danes lahko rečemo, čeprav ni preveč primerno, da gre za ladjo in za prezbiterij, kjer je oltar. Takšno dinamiko so menihi prenesli v arhitekturo in razporeditev prostorov; najbolj je to vidno pri samostanih v tradiciji sv. Bazilija Velikega, podobno tudi v zahodnem meništvu. 

Za primer vzemimo cistercijanske samostane bogatega meniškega izročila: središče ni nikoli en...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh