Zapri
Iskanje

Proti enoumju

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 23. 11. 2022 / 08:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2022 / 07:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Proti enoumju

Proti enoumju
Avtor komentarja je Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal
V demokraciji je pomembno, da oblast lahko pokaže, kako konkretno prispeva k povečanju blaginje prebivalstva. Če ne more, uporablja propagando in laži, kar pa ji lahko uspeva le, če obvladuje vodilne medije v državi, če vzpostavi medijsko enoumje.

Robert Golob se je pohvalil, da je njegova vlada »obrnila trende na področju inflacije«, da je bila ob nastopu (njegove) vlade letna inflacija v Sloveniji 10,8-odstotna, konec oktobra pa 9,9-odstotna. To je zavajanje, če ne laž. Golobova vlada je začela z delom 1. junija. Konec meseca maja je bila letna inflacija 8,1-odstotna, konec junija 10,4-odstotna, vrh pa je dosegla avgusta, ko je bila 11,5-odstotna. Visok skok inflacije junija je bil posledica junijske nepremišljene sprostitve cen energentov. Spomnite se samo kaosa na bencinskih črpalkah, ki ga je sprožila Golobova vlada, ko je več dni vnaprej napovedala sprostitev cen.

Vlada se je na tiskovni konferenci pohvalila samo še z dvema konkretnima dosežkoma: da so začeli z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško ter da so odpovedali pogodbo za nakup oklepnih transporterjev. Umikanje ovir za tihotapljenje migrantov v bogate evropske države prispeva k blaginji tihotapcev, ne pa k blaginji slovenskih državljanov. Prav tako nič ne kaže, da bo vladi uspelo v tem mandatu kupiti cenejše in enako varne oklopne transporterje, kot so bili ti, že naročeni.

Umikanje ovir za tihotapljenje migrantov v bogate evropske države prispeva k blaginji tihotapcev, ne pa k blaginji slovenskih državljanov.

Predsednik vlade se je pohvalil, da se bo Slovenija naslednje leto izognila recesiji. Pri tem se zanaša na napovedi IMF in Evropske komisije, ki nam za naslednje leto napovedujeta 1,8-odstotno oziroma 0,8-odstotno rast. Napovedi rasti so pretežno rezultat trendov in vpliva širšega gospodarskega okolja, v katerega je vpeta Slovenija, a tudi obljub in zavez glede ekonomske politike vlade. Dvomim, da so v teh razmeroma ugodnih napovedih upoštevani negativni vplivi zaradi dviga davkov, upočasnitve investicij v infrastrukturo in negotovosti, ki jo v poslovno okolje vnašajo podjetništvu sovražne napovedi levičarskih ministrov. A potrošniki in gospodarstveniki niso neumni, že varčujejo za slabe čase. V tretjem četrtletju letos je, predvsem zaradi zmanjšane domače potrošnje, BDP upadel za 1,4 odstotka glede na predhodno četrtletje.

Večinski mediji so vsako potezo prejšnje vlade sprejeli na nož. Če bi kak drug predsednik vlade tako zavajal, bi se o tem vrstili televizijski prispevki s sovražno nastrojenimi »strokovnjaki«. Sedaj neprijetne novice hitro umaknejo z naslovnih strani spletnih portalov in le tu pa tam si kak novinar javne televizije upa biti kritičen do vlade. Če večina volivcev na referendumu ne bo proti uveljavitvi Golobovega zakona o RTV, bodo utišali še njih.

Komentar je objavljen v tedniku Družina (47/2022). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close