Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Proti temu zlu se je treba boriti

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 26. 05. 2022 / 15:06
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 15:29
Proti temu zlu se je treba boriti
V ospredju mafijskega delovanja sta moč in denar. FOTO: Pixabay

Proti temu zlu se je treba boriti

V ponedeljek, 10. februarja 1986, se je v bunkerju podobni sodni palači v Palermu na Siciliji začel dotlej največji proces proti italijanski mafiji. Na zatožno klop je sedlo kar 474 članov te zločinske organizacije, za varnost pa je skrbelo dva tisoč policistov.

Dne 16. decembra 1987 je bila razglašena sodba: devetnajst mafijskih šefov in najhujših morilcev je bilo obsojenih na dosmrtni zapor, več kot tristo mafijcev pa na skupno 2.655 let zapora. Zmaga v bitki je bila dosežena, ne pa tudi v vojni. Mafija je vrnila udarec.

Spomladi leta 1972 so začeli v kinematografih po ZDA predvajati filmsko uspešnico Boter režiserja Francisa Forda Coppole. Posneta je bila po istoimenskem romanu, ki ga je tri leta prej napisal ameriški pisatelj italijanskega rodu Mario Puzo (1920–1999) in je preveden tudi v slovenščino. Film prikazuje življenje newyorške mafijske družine Corleone. Na njenem čelu je mogočni boter Vito Corleone, ki ga je mojstrsko upodobil Marlon Brando in zato dobil oskarja za glavno moško vlogo. Boter velja še danes za enega najboljših filmov v zgodovini sedme umetnosti. Prizori v njem so seveda plod domišljije, mafijska družina Corleone iz istoimenskega kraja na Siciliji pa zares obstaja.

Državni so...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh