Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva TV spoved

Za vas piše:
Tine Golež
Objava: 19. 10. 2022 / 12:55
Oznake: Politika, Zgodovina
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 12:57
Prva TV spoved
Na vsedržavni odbor republikancev (RNC) je po televizijskem nastopu prispelo veliko pisem v Nixonovo podporo; če so zapisali svoj naslov, so prejeli zahvalno dopisnico. FOTO: Družina

Prva TV spoved

»Odvezo« so Nixonu podelili gledalci.

Točno pred 70 leti se je podpredsedniški kandidat Nixon znašel v navzkrižnem ognju medijev, ki so ga obtoževali, da se je okoristil z denarnim skladom. Ker so bile volitve tik pred vrati, je bila edina rešitev »javna spoved«. Ta je več kot uspela in s tem je televizija za desetletja postala ključna ustvarjalka javnega mnenja.

Da v drugo vselej ne gre, bomo izvedeli v zadnjih vrsticah tega zapisa. Najprej pa se moramo seznaniti s širšim ozadjem in s »spovedjo«, ki je prinesla dramski razplet.

Zasidrani demokrati, čakajoči republikanci

ZDA so imele demokratskega predsednika kar 20 zaporednih let (1933–1953). V tako dolgem obdobju so se »prilepili« mnogi iskalci zasebne koristi; korupcija je bila vidna tu in tam. Po drugi strani pa se je še vedno »prodajalo« prepričanje, da je republikanska stranka služabnica bogatašev. Kako bi prvi ohranili oblast ali jo drugi prevzeli?

Ugledna osebnost? Iz druge roke vemo, da je Truman že leta 1948 ponudil bi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh