Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi vaši otroci vejpajo? Pulmologinja opozarja

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 01. 02. 2023 / 09:27
Oznake: Mladi, Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2023 / 21:52
Tudi vaši otroci vejpajo? Pulmologinja opozarja
Zdravnica Mihaela Zidarn. FOTO: Siniša Kanižaj

Tudi vaši otroci vejpajo? Pulmologinja opozarja

Raziskava NIJZ iz leta 2016 kaže, da je kar 37 odstotkov vseh 17-letnih dijakov že kadilo e-cigareto. Elektronske cigarete niso nedolžen nadomestek klasičnih. Mite smo zato preverili pri izkušeni pulmologinji docentki dr. Mihaeli Zidarn z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni Golnik.

Elektronske cigarete v našem okolju zadnja leta postajajo vse popularnejše. Obstaja okoli 500 znamk elektronskih cigaret, ki jih poznamo tudi kot e-cigarete, vejpe, uparjalnike in inhalatorje. Tobačna industrija jih oglašuje kot praktično neškodljive, stroka pa vse glasneje opozarja na nasprotno.  

Kaj so elektronske cigarete? Po čem se razlikujejo od navadnih?

To je zelo širok izraz za veliko raznolikih izdelkov, ki se tržijo v veliki meri na spletu. Glavna razlika od klasičnih cigaret je, da pri uporabi ne gorijo, ampak se nikotin iz tobaka izloči na drugačne načine. Nekatere elektronske cigarete niti ne vsebujejo tobaka, ampak druge snovi. V večino pa dajo nikotin. Včasih tudi piše, da ga ni, pa v resnici je. Nikotin je namreč zasvojljiv in s tem, da daš v izdelek nekaj zasvojljivega, dobiš trajne kupce. Osnovni motiv tistih, ki to proizvajajo, je dobiček.

Katere nevarne snovi vsebujejo elektronske cigarete?

Sestava je povsem brez...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh