Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rastemo z Mavrico … že 50 let!

Za vas piše:
Melita Košir
Objava: 26. 12. 2021 / 11:05
Oznake: Mavrica
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rastemo z Mavrico … že 50 let!
Mavrica razveseljuje že 50 let. Ilustracija: Ana Razpotnik Donati

Rastemo z Mavrico … že 50 let!

Z Mavrico so rasle in še rastejo mnoge generacije otrok. Kako se je pa vse skupaj začelo?

Prvi koraki

Sredi 60. let se so se prvič pojavile ideje in želje, da bi tudi otroci dobili revijo, v kateri bodo našli odgovore na mnoga življenjska in verska vprašanja.

Prvi korak je bil storjen, ko je leta 1967 izšla priloga za otroke v verskem listu Družina z naslovom Malim. Prejela je veliko pohval in pokazalo se je, da je potreba po samostojni otroški reviji vse večja.

Skrbni in vizionarski uredniki

Zato je leta 1972 izšla kot samostojna revija Mavrica. Začetni vodja in prvi urednik Mavrice je bil prelat Jože Bertoncelj, ki jo navdušeno in vizionarsko urejal kar 25 let. Naslov revije so izbrali otroci, saj so bili pozvani s strani uredništva. Izbrali so naslov Mavrica, ki je simbol barvitosti, igrivosti, lepote, pa tudi zaveze med človekom in Bogom. Prve izdaje revije so bile tiskane črno-belo, le naslovnica, nekaj zgodb in svetopisemske zgodbe so bile tiskane barvno.

Prvi urednik je bil Jože Bertoncelj. FOTO: arhiv Mavrice

Leta 1996 je uredništvo Mavrice prevzela Mira Dobravec, ki je ohranila razvejanost revije in ji vnesla nove, aktualne vsebine. Mavrica je dobila manjši in debelejši format zanimive rubrike kot so Teta Puber, prvi slikopisi, Kroglice Pregelk in druge, ki se jih starši današnjih bralcev zagotovo spomnijo Takrat se je rodilo tudi sodelovanje z Radiem Ognjišče v Sobotni iskrici.

Mira Dobravec je urednikovanje Mavrice prevzela leta 1996. FOTO: arhiv Mavrice

Melita Košir je urednikovanje Mavrice prevzela leta 2006. S pomočjo novih sodelavcev je v revijo prinesla svežino in nov format, ki ga ima Mavrica še danes. Odlične vsebine so botrovale nastanku Mavrične knjižnice, kjer so izšle mnoge knjige, kot so Matic in Meta, Zvezdogled Dore, Tinka2, strip Janez Marija Vianej …

Danes je urednica Mavrice Melita Košir. FOTO: arhiv Mavrice

Mavrica se širi

Mavrici se je leta 2015 pridružil Liturgični zvezek, ki otroke spodbuja k poslušanju Božje besede pri sveti maši in tako župnijam pomaga pri verski vzgoji otrok. Otroci se od leta 2017 zbirajo tudi na Čarni Mavrici, ki junija poteka na Rakovniku, kjer se Mariji zahvalijo za zaključeno šolsko in veroučno leto ter obiščejo morje delavnic.

Mavrični zabavnik je Mavrico obogatil leta 2018. Prinese obilo zabave, dobrih zgodb in križank za poletne dni ter je vedno uglašen na oratorijskega junaka.

Mavrici sta se pridružila tudi Liturgični zvezek in Mavrični zabavnik. FOTO: arhiv Mavrice

Bogu hvala!

Veseli smo in hvaležni, da imajo slovenski otroci že 50 let na voljo odlično katoliško revijo, ob kateri rastejo, postajajo bralci, kuharji, ustvarjalci ... Revijo, ki jih navdušuje za Dobroto, Resnico in Lepoto. Predvsem pa je Mavrica revija, ki našim otrokom prinaša veselo vest: Bog, ki je tvoj dobri Oče, te ima rad, je vedno ob tebi in ima s teboj velike načrte!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Mavrica
5,10€
Nalaganje
Nazaj na vrh