Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnica proti kulturi smrti

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 12. 10. 2022 / 06:16
Oznake: Družba, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 10:18
Resnica proti kulturi smrti
Fotografija je simbolična. FOTO: Splet

Resnica proti kulturi smrti

Prejšnji četrtek je ameriški predsednik Biden izjavil, da je svet najbližje jedrskemu uničenju od kubanske krize leta 1962. Kennedy in Hruščov sta se s kompromisom, ki je obema dovolil, da sta ohranila obraz pred svojo javnostjo, takrat za las izognila katastrofi. Avtor komentarja je Rok Blažič.

Leto pozneje je Kennedy zapisal: »Predvsem pa morajo jedrske sile ob obrambi lastnih življenjskih interesov preprečiti tiste spopade, ki nasprotnika pripeljejo do izbire bodisi ponižujočega umika bodisi jedrske vojne. Če bi sprejeli takšno smer v jedrski dobi, bi to pomenilo le dokaz bankrota naše politike – ali kolektivne želje po smrti sveta.«

Čeprav so iz ZDA kmalu prišla pomirjujoča sporočila, da še ni znakov, da se Rusija pripravlja na jedrski napad, je negotovost v zadnjem mesecu visoko narasla. S tem pa tudi razmišljanja o tem, kako se izogniti katastrofi. Je treba ugoditi zahtevam Rusije? Ali se ne ukloniti izsiljevanju avtokratskega režima? Če zagovorniki pogajanj s Putinom vlečejo vzporednice s kubansko krizo, pa nasprotniki vidijo drug zgodovinski vzorec: popuščanje Hitlerju v letih pred 2. svetovno vojno. Ali mu ne bomo le odprli poti za naslednjo invazijo? Zahod čakajo težke odločitve. Predvsem pa jih ne sme sprejemati mimo Ukrajincev.

Vlad Vexler, b...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh