Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Revolverji, šiba in krompir

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 02. 09. 2021 / 13:02
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2021 / 13:06
Revolverji, šiba in krompir
Thomas Brooks: Novi učenec / WIKIPEDIA

Revolverji, šiba in krompir

Prvega septembra so se znova odprla šolska vrata. V Sloveniji imamo 455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih, lani je bilo v osnovnošolsko izobraževanje vpisanih 193.158 otrok. Nekateri sledijo pouku z veseljem in zanimanjem, drugi z odporom, vsi pa poleg navadne šole obiskujejo tudi šolo življenja, v kateri ni nikoli počitnic.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v minulem šolskem letu naše osnovnošolce poučevalo 19.477 učiteljev in učiteljic: prvih je bilo 12 odstotkov, drugih 88 odstotkov.

Za uspešno opravljanje učiteljskega poklica je med drugim potrebna avtoriteta. Zgodba pripoveduje, da je pruski kralj Friderik Veliki (1712–1786) nekoč srečal vaškega učitelja, ki ga je nadvse spoštljivo pozdravil. Kralj se je ustavil, se zapletel v pogovor in učitelju obljubil, da ga bo ob priliki obiskal v šoli. Čez nekaj tednov je obljubo izpolnil. Ko je vstopil v razred, ga je učitelj pogledal, narahlo privzdignil čepico, potem pa se zanj ni več menil. Friderik je dolgo spremljal pouk, na koncu zadovoljno vstal, prisrčno po­zdravil in odšel. Učitelj je znova le rahlo privzdignil čepico, čez nekaj trenutkov pa je pohitel za kraljem in mu pojasnil svojo hladnost. »Veličanstvo,« je spregovoril z največjo spoštljivostjo, »oprostite mi za nevljudnost, toda če bi moji učenci vedeli, da je na...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh