Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ribenska gora, Dobra gora in Straža

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 01. 03. 2023 / 09:45
Oznake: Družba, Prosti čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 15:56
Ribenska gora, Dobra gora in Straža
Dobra gora. FOTO: Andrej Praznik

Ribenska gora, Dobra gora in Straža

Blejsko jezero je veliko le 1,4 kvadratnega kilometra, vendar je znano po vsem svetu. Na njegovi zrcalni gladini se rišejo podobe Marijine romarske cerkve na otoku, Blejskega gradu in Straže, za katero se na jugu skrivata še dva osamelca. Na vse tri vzpetine peljejo označene poti, njihovi vrhovi pa so lepa razgledišča.

V zgodnjem srednjem veku je okrog Blejskega jezera nastalo več vasi, ki so danes zraščene v mestno naselje s 5.239 prebivalci. Blejski turizem se je razcvetel v drugi polovici 19. stoletja, ko je Švicar Arnold Rikli odprl sončno in zračno zdravilišče. Riklija, ki se je rodil pred dvesto leti (13. februarja 1823) na severu Švice, na Bled pa je prišel iskat rešitev za svoje zdravstvene težave, še danes poznamo po geslu, da je voda koristna, še bolj zrak in največ svetloba.

Dva kilometra jugovzhodno od Blejskega jezera leži naselje Ribno (652 prebivalcev). Sredi njega stoji župnijska cerkev sv. Jakoba, pod njim teče Sava Bohinjka. Pred mostom čez reko je makadamsko parkirišče, ki ga uporabljajo predvsem obiskovalci Taleža na Jelovici, priročno pa je tudi za vzpon na Ribensko goro.

S parkirišča gremo nazaj do lesenega stebrička s kažipoti, kjer zavijemo v gozdnato pobočje. Mimo skalne stene prispemo do hotela, nadaljujemo vodoravno po pobočju Ribenske gore do nasledn...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh