Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S čolnom do Podpeči

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2022 / 10:45
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 11:44
S čolnom do Podpeči
Razmere za čolnarjenje so bile v začetku julija odlične. FOTO: Andrej Praznik

S čolnom do Podpeči

Ljubljanica je bila v rimski dobi pomembna prometna pot, po kateri so v Emono dovažali blago, vojake in podpeški kamen. Tudi danes je na reki in ob njej nadvse živahno: ladjice prevažajo turiste, veslači uživajo v rekreaciji, mladi in stari posedajo na bregovih. A tako je samo v Ljubljani. Če s čolnom odveslamo proti Ljubljanskemu barju in Podpeči, nas hitro objameta tišina in mir.

Ljubljanica je od izvira pri Vrhniki do izliva v Savo dolga 41 kilometrov, vendar njene vode prvič privrejo na plano že pri Prezidu na Hrvaškem. Potem se večkrat skrijejo pod zemljo in prikažejo na površju, zato rečemo Ljubljanici tudi reka sedmih imen.

V sončnem dopoldnevu se pod prostori Kajak kanu kluba Ljubljana vkrcamo v velik kanu za štiri osebe. Reka, ki se zaradi majhnega padca komaj opazno premika, je polna različnih plovil in življenja. Na suhi veji se sončita raci, blizu plava labodja družina s puhastimi mladiči, nad nami jadra galeb, na več krajih v vodi in na bregu vidimo žival iz spodnje križanke.

Med privajanjem na čoln prispemo do južne obvoznice, za katero se Ljubljanici pridruži Iščica. Hrup prometa kmalu potihne, med drevjem na levi se prikaže zvonik Plečnikove cerkve sv. Mihaela na Barju. Tik ob vodi je malo znakov civilizacije: vidimo le nekaj stavb in prostorov za piknik, osamljeno lovsko prežo, drevesno hišico in nekaj čolnov. Ljubljanice d...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh