Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S čustvi nabito

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 09. 2022 / 10:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 12:19
S čustvi nabito
Člani nemške sinodalne poti med drugim zahtevajo, da bi ženske lahko pridigale. FOTO: Julia Steinbrecht/KNA

S čustvi nabito

Solze, obup, bes, grožnje, ponižujoči očitki, pa tudi aplavz, objemi, vriski ... Raznoliki čustveni izlivi so zaznamovali četrto zasedanje sinodalne poti v Frankfurtu od 8. do 10. septembra. Kaj je povzročilo razburjenje?

Temeljno besedilo »Življenje v uspelih odnosih – Smernice prenovljene spolne etike«, ki med drugim govori, naj spolnost urejajo verniki po svoji vesti in da imajo spolni odnosi, ki niso heteroseksualni, enako legitimnost kot heteroseksualni, ter so ga člani sinodalne poti z 82 % odobrili, ni dobilo dvotretjinske podpore škofov. Manjkali so trije glasovi. Šok in razočaranje. 28 članov sinodalne poti je protestno zapustilo dvorano. Dva sta potrebovala zdravniško pomoč, ena članica je padla v nezavest.

Utečeni glasovalni stroj je zaškrtal. Kako naprej? Ali je to konec sinodalne poti? Predsednik Nemške škofovske konference Georg Bätzing je pozval sobrate v škofovstvu na interni posvet, ki je trajal do polnoči. Naslednji dan je bilo sprejeto spremenjeno temeljno besedilo »Ženske v službah in na funkcijah v Cerkvi«. Papeža prosijo, naj preveri možnost pripustitve žensk k diakonatu in prezbiteratu.

Do konca zasedanja so potrdili še pet besedil v drugem in eno v prvem br...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh