Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S kolesom ob Kolpi

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 28. 07. 2022 / 07:21
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 08:00
S kolesom ob Kolpi
Dolino med Osilnico in Petrino obdajajo gozdnate vzpetine in skalnate stene. Na sliki je Loška stena. FOTO: Andrej Praznik

S kolesom ob Kolpi

Najtoplejša slovenska reka nudi poleti veliko možnosti za sprostitev. Privoščimo si lahko plavanje ali vožnjo s čolnom, prijeten pa je tudi kolesarski potep ob njej. Med najbolj slikovitimi je odsek med Osilnico in Petrino, ki je zanimiv tudi zato, ker se lahko v eno smer peljemo po slovenski strani in v drugo po hrvaški.

Kolpa izvira v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Po dobrih štirih kilometrih se pri Osilnici združi s Čabranko, teče po slovensko-hrvaški meji do skrajnega severovzhoda Bele krajine, nato pa zavijuga skozi Karlovec do Siska, kjer se izliva v Savo. Dolga je 294 kilometrov.

Osilnica, ki je imela v začetku letošnjega leta 63 prebivalcev, je središče 36 kvadratnih kilometrov velike istoimenske občine. V njej živi približno 350 ljudi, kar je bilo leta 2020 najmanj med slovenskimi občinami. V Osilnici se je leta 1931 rodil kipar Stane Jarm.

Od župnijske cerkve sv. Petra in Pavla krenemo ob reki navzdol. Po nekaj ovinkih prispemo v vas z 20 prebivalci, kjer stoji tik ob cesti cerkev sv. Egidija. Nad njo se dviga 876 metrov visoka Loška stena, ki jo še lepše vidimo iz naslednje vasi Ložec (20 prebivalcev). Skozi Grintovec pri Osilnici (12 prebivalcev) in Bosljivo Loko (28 prebivalcev) prispemo do vasi Mirtoviči (osem prebivalcev), kjer naredi Kolpa precejšen ovinek, zato je p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh