Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sam svoje sreče kovač

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 16. 05. 2022 / 09:16
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 09:20
Sam svoje sreče kovač

Sam svoje sreče kovač

Jože Krmelj je marca letos prejel priznanje obrtnik leta 2021, ki ga podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Ob tej priložnosti objavljamo reportažo iz revije Praznična, ki je Kovaštvo Krmelj iz Loga nad Škofjo Loko obiskala dobro leto pred tem.

Kovačija Krmelj je ena redkih še preostalih rokodelskih delavnic pri nas. Njihova zgodovina sega v leto 1870; danes rezilna orodja po starodavnih postopkih izdeluje že sedmi rod Krmeljeve družine. Domača hči Mateja in njen mož Jože, ki sta kovačijo prevzela leta 1990, sta njeno prepoznavnost umestila na svetovni zemljevid predvsem s tem, da sta se specializirala za izdelke iz damaščanskega jekla in za rustikalno obdelane sekire. Obisk pri njih kot na dlani ponudi razlago znanega pregovora. Človek, ki v svoje delo vlaga toliko truda in volje, si prav gotovo lahko sam skuje še – srečo.

Sedemkrat v ogenj

»Začenjamo ob šestih zjutraj,« pove Jože, ko začne razkazovati delovne prostore. »Jaz pridem v delavnico še kakšne tri četrt ure prej, da pripravim vse potrebno.« Odprta ognjišča na oglje in koks, nakovala, ročna in vzmetna kladiva (norci), brusni kamen in številne klešče – to so pripomočki, s katerimi iz razžarjenih kosov najkakovostnejšega jekla i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh