Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Samoslovenstvo

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 07. 12. 2022 / 08:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2022 / 13:25
Samoslovenstvo
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Samoslovenstvo

Eden izmed odmevnih dogodkov na Slovenskem knjižnem sejmu je bil pogovor ob knjigi dr. Staneta Grande Pot v samoslovenstvo. Knjiga je letos izšla pri založbi Družina, če je še niste vzeli v roke, je sedaj pravi čas.

V pogovoru je dr. Granda razložil pojem, ki ga uporabi v naslovu: samoslovenstvo – dobro je tisto, kar je dobro za Slovence; to je star pojem, ki ga je obelodanil že Tavčar. Je izraz, ki razlaga to, kar dela vsak narod, da namreč svoje interese v zgodovini, politiki postavlja na prvo mesto. Če vzamemo za primer staro Avstrijo, staro Jugoslavijo: dobro je tisto, kar je dobro za Slovence … Sedaj imamo svojo državo, v kateri moramo prvenstveno skrbeti za svoje interese. Da nam ne gre najbolje, vemo.

Pojem samoslovenstvo je bil zelo živ v obdobju med obema vojnama. Predvsem so ga uporabljali komunisti in liberalci za zmerjanje tistih, ki niso bili jugoslovenarji. Nazoren primer: Boris Kidrič je v nekem pismu Louisu Adamiču pisal, da je Josip Vidmar samoslovenec. Iz časa španske državljanske vojne je znano, da so komuniste ločevali med seboj po tem, kateri so za samoslovenstvo in kateri so za jugoslovanstvo …

Samoslovenstvo ne pomeni biti proti nekomu drugemu, temveč...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh