Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Se moramo Boga bati?

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 31. 08. 2022 / 10:12
Oznake: Krščanstvo, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 15:20
Se moramo Boga bati?
FOTO: Sinisa Kanizaj

Se moramo Boga bati?

Prosim, ne zamerite mi, vendar bi želela razlago, zakaj »blagor človeku, ki se boji Gospoda«?Zakaj se ga moramo »bati«? Ali ne bi bilo lepše: »Blagor človeku, ki ljubi Gospoda in ga uboga,« ali kaj drugega, primernejšega? Marija

Spoštovana gospa Marija! Niste edini, ki jo motijo nekateri izrazi in zlasti nekateri precej kruti dogodki v Stari zavezi. Bog se je izvoljenemu ljudstvu, Abrahamovemu zarodu, razodeval postopoma. Jezika starozaveznih knjig ne moremo kar prilagoditi – spremeniti – v duhu evangeljske miselnosti, ki je dosegla vrh predvsem v Jezusovem razodetju in v Janezovem zapisu, da je Bog ljubezen. Bog je razodeval svoje bistvo postopoma. Sredi poganskih narodov, ki so imeli več bogov, se je razodel predvsem kot edini Bog, Stvarnik nebes in zemlje in še posebej človeka, ki je Božja podoba. Zato se je razodeval v čudežnih dogodkih, ki so spremljali Izraelce ob izhodu iz Egipta, na poti v obljubljeno deželo in potem v boju za obstanek. Namen vseh teh dogajanj je bil utrditi vero v enega Boga, ki je vsemogočen, zvest in usmiljen.

»Z Gospodovo besedo so bila narejena nebesa. Vsa zemlja naj se boji Gospoda, vsi prebivalci sveta naj pred njim trepetajo« (Ps 33,6–8).

Bog je predvsem...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh