Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof blatnih čevljev, papež nasmeha

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 31. 08. 2022 / 09:36
Oznake: Družba, Odnosi, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2022 / 11:08
Škof blatnih čevljev, papež nasmeha
Papež Janez Pavel. FOTO: L'OSSERVATORE ROMANO CNS PHOTO

Škof blatnih čevljev, papež nasmeha

Novi blaženi: papež Janez Pavel I., ki se ga ne bi smeli spominjati le po nenadni smrti, ampak predvsem po njegovem življenju.

Razglasitev papeža Janeza Pavla I. za blaženega 4. septembra nam obuja spomin na »papeža nasmeha«, kot so ga ljubkovalno poimenovali v času njegovega kratkega pontifikata. Oktobra lani je papež Frančišek priznal čudež na njegovo priprošnjo in s tem zaključil postopek za beatifikacijo. Mlada Argentinka je leta 2011 po priprošnji Janezu Pavlu I. čudežno ozdravela, čeprav so ji zdravniki napovedovali hitro smrt zaradi hude možganske bolezni. Splošna javnost tega papeža pozna predvsem po njegovi nenadni in nekoliko skrivnostni smrti, ki je do danes vir neštetih teorij in špekulacij. Toda poznati bi ga morali bolj zaradi njegove blage osebnosti, pozornosti do revnih in zapostavljenih ter pastoralnega čuta.

Izkušnja revščine

Janez Pavel I. se je leta 1912 rodil kot Albino Luciani v hribovskem kraju Canale d'Agordo v Benečiji blizu Belluna. Njegov oče ga je poimenoval po svojem sodelavcu, ki je umrl v nesreči pri delu. Oče je za preživetje družine kot zdomec odhajal n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh