Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšna sta bila Slomškova zadnja ura in slovo

Za vas piše:
Liljana Urlep
Objava: 21. 09. 2022 / 17:08
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2022 / 09:55
Kakšna sta bila Slomškova zadnja ura in slovo
Portret Antona Martina Slomška

Kakšna sta bila Slomškova zadnja ura in slovo

Danes, 24. septembra je god bl. Antona Martina Slomška, jutri pa bo t. i. Slomškova nedelja. Blaženi škof je umrl 24. septembra 1862 v Mariboru. Pokopali so ga na mariborskem mestnem pokopališču. Slomškovo smrt je opisal njegov spovednik in prvi biograf Kosar, ki je škofa v njegovi zadnji bolezni in smrtni uri zvesto spremljal.

Po selitvi sedeža lavantinske škofije v Maribor leta 1859 škof Slomšek ni miroval in počival, ampak se je neutrudno posvečal svojemu delu in dolžnostim. Pri tem se ni oziral na zdrav­stvene težave oz. bolečine v želodcu in črevesju, ki so ga pestile vsaj že od leta 1851 naprej.

Spomladi leta 1862 je obis­kal Rim in se ob tej priložnosti papežu Piju IX. zahvalil, ker je odobril selitev škofijskega sedeža. Kljub slabemu počutju je po vrnitvi iz Rima opravil kanonično vizitacijo dekanije Laško (večino poti je moral opraviti kar peš) in se nato od 15. do 19. septembra udeležil duhovnih vaj v Rogaški Slatini. Med duhovnimi vajami je neredko spregovoril tudi o smrti. Po koncu duhovnih vaj je v nedeljo, 21. septembra, posvetil podružnično cerkev sv. Rozalije v župniji Kostrivnica in se nato zvečer vrnil v Maribor.

Naslednji dan, to je v ponedeljek, je povabil vodstvo bogoslovja v svoj vinograd pri Mariboru. V torek, 23. septembra, je kot navadno opravljal svoje delo, po...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh