Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Slovenska pesem je za nas obveza«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 12. 04. 2022 / 23:04
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.04.2022 / 11:31
»Slovenska pesem je za nas obveza«
Oktet Suha, ki ga vodi Iztok Kocen, je na odru Cankarjevega doma prepeval koroške pesmi. FOTO: Vito Tofaj

»Slovenska pesem je za nas obveza«

V sklopu jubilejnih Koroških kulturnih dni je bil v nedeljo, 10. aprila, v Cankarjevem domu koncert, naslovili so ga Koroška pesem preko meja, nastopili pa so Tamburaška skupina Tamika iz Železne Kaple pod vodstvom Tatjane Pirker in Oktet Suha iz Podjune pod vodstvom Iztoka Kocena.

Koroški osmerec, ki je lansko jesen praznoval 40-letnico delovanja, je večji del programa namenil koroškim slovenskim ljudskim in že ponarodelim sodobnim skladbam.

Oktet Suha iz občine Suha/Neuhaus na skrajnem vzhodu dvojezične Koroške je bil ustanovljen leta 1981, obletnico je obeležil z izidom dvojezične monografije Kam še, kam? Wohin denn noch? Začeli so na pevskem koru cerkve na Suhi, kmalu pa osvojili cerkvene kore in koncertne odre – v štirih desetletjih so imeli več kot 1500 koncertov in nastopov po vsej Evropi, ZDA, Avstraliji in Argentini.

Oživljati stare, avtentične ljudske pesmi in bogatiti koroško glasbeno življenje z novimi, sodobnimi pesmimi – to je bila od vsega začetka glasbena usmeritev Okteta Suha. K temu sodi še globoko spoštovanje drugih kultur in jezikov, ki se od vsega začetka zrcali v njihovem glasbenem ustvarjanju. Svoj program popestrijo z ritmičnimi skladbami, delno v domačem podjunskem narečju. Oktet je stalni gost radijskih in...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh