Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski Parnas

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 01. 02. 2023 / 08:40
Oznake: Kultura, Slovenija
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2023 / 11:57
Slovenski Parnas
Gadjijev Aleksander, pianist, nagrada Prešernovega sklada. FOTO: Tone Stojko

Slovenski Parnas

Prešernova nagrajenca za leto 2022 sta multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar prof. Herman Gvardjančič.

Upravni odbor Prešernovega sklada, ki je bil v državnem zboru Republike Slovenije za štiriletni mandat imenovan junija 2020, s predsednikom dr. Jožefom Muhovičem in podpredsednico Bernardo Fink Inzko, je Prešernovi nagradi za življenjsko delo podelil multidisciplinarni umetnici Emi Kugler (1955) in akademskemu slikarju prof. Hermanu Gvardjančiču.

Ema Kugler: »Stari filmi so bili še umetniški«

»Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler v skoraj štiridesetih letih svojega delovanja ves čas išče nove poti izražanja, raziskuje različne medije, jih pretaplja in sestavlja v nove oblike umetniških sporočil. Osrednji motiv njenega ustvarjanja je velikokrat človek kot bitje, figura in objekt. Človek v vsem svojem razponu, od golega telesa v praznem in opuščenem prostoru ali pokrajini, do večplastne, fizično preoblikovane podobe, obdane z materiali in barvo, postavljene v postindustrijske, skoraj nematerialne ali načrtno kreirane volumne,« je v utemeljitvi nagrade zapisala...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh