Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski zajedavski um

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 19. 10. 2022 / 11:58
Oznake: Knjiga, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 12:00
Slovenski zajedavski um
Pogum za pričevanje. FOTO: Družina

Slovenski zajedavski um

Eno zanimivejših branj zadnjega časa je knjiga Zajedavski um »razvpitega« avtorja Gada Saada (Družina, 2022), libanonskega Juda, ki je na lastni koži izkusil muslimansko preganjanje v domovini, zdaj pa živi in dela v ZDA, kjer je eden glavnih izzivalcev t. i. politične korektnosti, kot jo narekujejo vedno bolj totalitarni progresistični prebujenci vseh vrst.

Eno izmed številnih pomenljivih sporočil knjige je tudi opozorilo na izrazita nazorska neravnovesja v številnih delih družbe, denimo v akademskem okolju in medijih. Poglejmo nekaj podatkov, ki jih Saad uvede z domislico: V akademskem svetu se lahko oblačite, kakor želite, toda vaše misli in prepričanja so podvrženi intelektualnemu podrejanju napredni ideologiji.

Tako je študija, ki so jo že pred poldrugim desetletjem izvedli na enajstih kalifornijskih univerzah, pokazala, da je bilo razmerje med demokrati in republikanci v tem akademskem okolju 5: 1; na nekaterih področjih (denimo pri sociologiji) pa je bilo to razmerje celo 44: 1. Najbrž so se zadeve od leta 2005 do danes še spremenile – seveda v naprednjaški prid in v škodo konservativnejši usmeritvi. Novejša študija iz leta 2016 o volilni registraciji profesorjev na 40 ameriških vodilnih univerzah je pokazala, da je bilo razmerje med demokrati in republikanci zlasti na nekaterih področjih izrazito nesorazmerno:...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh