Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovensko zdravstvo na razpotju

Za vas piše:
Pavel Poredoš
Objava: 24. 01. 2023 / 19:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2023 / 09:21
Slovensko zdravstvo na razpotju
Dr. Pavel Poredoš, predsednik Slovenske medicinske akademije. FOTO: Bogomir Štefanič

Slovensko zdravstvo na razpotju

Slovensko zdravstvo preživlja eno najhujših kriz v samostojni državi, razmere so kritične zlasti na primarnem nivoju, ko so številni bolniki ostali brez svojega osebnega oz. družinskega zdravnika. Na sekundarni in terciarni ravni pa so v ospredju dolge čakalne vrste in nedostopnost do zahtevnejših storitev. Vzrokov za to je več.

V Sloveniji smo predolgo imeli eno samo medicinsko fakulteto z močnimi omejitvami vpisa zaradi omejenih kapacitet izvajalcev. Toda tudi po odprtju Medicinske fakultete v Mariboru se zanimanje za študij medicine ni bistveno povečalo. Mladi raje izbirajo donosnejše poklice. Poleg tega zdravniški poklic ni več spoštovan, kot je bil nekoč. Priča smo številnim gonjam proti zdravnikom. Mediji izpostavljajo predvsem zdravniške napake in pri tem ne ločijo med zapleti, ki so neizogibni sestavni del našega dela, in med zelo redkimi napakami, ki so posledica neznanja ali malomarnosti. Zato tudi nekateri že formirani zdravniki zapuščajo poklic in se zaposlujejo v sorodnih dejavnostih ali odhajajo v tujino, kjer so bolj cenjeni in je njihov dohodek nekajkrat večji kot pri nas.

Po drugi strani pa se potrebe po zdravstvenem varstvu povečujejo. Slovenska populacija se stara, v starosti pa se kopičijo številne kronične bolezni.

Kako zaobiti sedanje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh