Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sol in ptice

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 07. 06. 2022 / 21:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 21:37
Sol in ptice
FOTO: Ivan Esenko

Sol in ptice

Sol v prehrani ptic ni priporočljiva. V preveliki meri je zanje lahko celo usodna, zato kuhinjskih ostankov, predvsem presoljene maščobe, pticam nikoli ne ponudimo.

Poznamo pa izjeme, ki lahko presenetijo celo poznavalce ptic. Pozimi lahko na primer opazujemo krivokljune, ki na soljenih cestah iščejo kristale soli in jih uživajo. Sol jim pomaga pri presnovi, predvsem pri nevtralizaciji smole iglavcev, ki jo nehote zaužijejo, ko luščijo smrekove ali borove storže, ki skrivajo užitna semena.

Naravnost osupnil sem, ko sem na protokolarnem posestvu Brdo pri Kranju opazoval nenavaden prizor. Solni kamen, namenjen jelenjadi, je obiskal golob grivar (Columba palumbus), naša največja vrsta goloba. Kamen je pritrjen na dva metra visokem lesenem kolu, ptič pa se je čepeč ob njem ukvarjal z drobci, ki so ležali zraven, in jih jedel. Občasno je kljunil tudi v kamen, vendar je bil ta pretrd za njegov kljun. Ko je po nekaj minutah kljuvanja, sunkovitega stresanja z glavo in na koncu čiščenja kljuna z drgnjenjem v les odletel, je ob veliki kepi soli takoj pristal naslednji grivar. Zgodba se je ponovila, saj je ptič z veliko vnemo ponovil de...

Preberi tudi

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh