Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Solze, takšne in drugačne

Brane Senegačnik
Za vas piše:
Brane Senegačnik
Objava: 04. 01. 2023 / 12:57
Oznake: Družba, Odnosi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2023 / 13:00
Solze, takšne in drugačne
Brane Senegačnik. FOTO: Rok Rakun

Solze, takšne in drugačne

Vlada je na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha. V zgoščeni utemeljitvi na njeni spletni strani beremo, da Kajuh »v svojih pesmih poziva h kolektivni identifikaciji, to je poezija, ki je izrazito usmerjena v družbeni učinek, a vendar ni zgolj deklarativna, ampak je obenem občutena visceralno in telesno«.

To so daljnosežne besede kulturne politike: posameznika, ki z dušo in telesom pripada kolektivu, namreč v bistvenem pomenu sploh ni več, s tem pa ni več globokih razsežnosti sveta, ki jih doživljamo in odkrivamo s svojim individualnim obstojem; prav tako pa izgineta tudi družbena svoboda in demokracija, saj pluralnost družbe temelji na različnosti svobodnih posameznikov, ki živijo v njej. Popolno podružbljenje kulture torej briše notranje svetove, kolektivizacija družbe pa družbeno svobodo. Ampak prav v tem je, piše na vladni strani, najvišja vrednota Kajuhove poezije: »Ravno zaradi občutljive in izostrene dinamike intimnega občutenja in ekstrovertirane kolektivne aklamacije [Kajuha] umeščamo v krog najpomembnejših slovenskih pesnikov.« To je očiten klic politike k radikalni politizaciji literature in umetnosti.

In reakcija? Da je ni? Kako vendar?! Se ni umetnost zadnjih desetletij dogajala v znamenju drugačnega, marginalnega, ranljivih družbenih skupin? Ali ne velja že ka...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh